icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

Hvem har ansvaret?

Kommunerne er dårlige til at integrere de handicappede, viser rapport fra Socialforskningsinstituttet

  • Af Jens Nielsen
  • 23-2005 /

De skal indgå i samfundet på lige fod med alle andre borgere. Sådan har målsætningen i dansk handicappolitik lydt i mere end to årtier. Men det kniber stadig gevaldigt med at det omsat til praksis.

Integrationen kræver nemlig et udstrakt samarbejde mellem instanser og institutioner, der også tager sig af ikke-handicappede, og det går ikke særligt godt ude i kommunerne.

Det fremgår af en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet (SFI), der er mundet ud i en rapport med den nøgterne, men sigende titel ’Princip og virkelighed’.

Rapporten ser nærmere på, hvordan det såkaldte sektoransvar fungerer. Sektoransvaret betyder, at ansvaret for at få integreret de handicappede medborgere hviler på alle –offentlige og private virksomheder for eksempel. Sektor-tankegangen afløste særforsorgen netop med det formål at skabe sammenhæng mellem de handicappedes hverdag og det ikke-handicappede samfund i stedet for at isolere de handicappede i en særlig verden.

Men det er langt fra lykkedes ude i den lokale virkelighed. Her færdes de handicappede i alt for høj grad stadig i egne, ret lukkede cirkler, konkludere SFI-rapporten.

Det gælder blandt andet fritidstilbuddene, hvor handicappede børn og unge har dårlig adgang til deltagelse. Og arbejdsmarkedet er stadig delvist lukket land for de voksne handicappede.

Sektoransvaret fungerer dog fint på statsligt niveau. Det skyldes ikke mindst Det Centrale Handicapråd og Center for Ligestilling af Handicappede, der begge har et udstrakt netværk og på den måde kan få integreret hensyn til handicappede i både politikker og praksis, fremgår det af SFI- rapporten.

Men ude i kommunerne er situationen en anden. Her flyder ansvaret for meget, og der er i mange tilfælde ingen konsekvent inddragelse af handicapperspektivet i beslutninger og praksis. Det er bagsiden af sektor-tankegangen, konstaterer rapporten, og det betyder, at handicappede bliver sendt frem og tilbage mellem forskellige instanser og kontorer på rådhuset. Og i yderste konsekvens kan det føre til, at en handicappet ikke får det tilbud, han eller hun har krav på, eller får det forsinket.

For at få sektoransvaret til at fungere skal der etableres de nødvendige netværk, og det må gøres fra oven –sådan som det er gjort på statsligt niveau. Det vil konkret sige, at der må og skal etableres kommunale handicapråd, lokale koordinationsudvalg samt et samlet nationalt netværk, konkluderer rapporten. Hovedindsatsen skal i første omgang rettes mod arbejdsmarkedet, hedder det.

SFI-rapporten kan downloades på www.sfi.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området