icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kartel i stormvejr

Kartel overlever alvorlig krise

Det Kommunale Kartel fortsætter med reducerede opgaver efter at have været truet med helt at blive opløst

  • Af Kurt Ladefoged
  • 23-2005 /

Efter en stormfuld periode, der truede med helt at opløse samarbejdet, fortsætter Det Kommunale Kartel (DKK) med et nyt arbejdsgrundlag. Det blev resultatet af det ordinære repræsentantskabsmøde den 7. november.

Kartellet består af forbund, der organiserer de ansatte i amter og kommuner og er samtidig LO-valggruppe i forhandlingsfællesskabet KTO. Kartellets opgave har været at løse fælles opgaver for forbundene i forhold til forhandlingssystemet samt at foretage analyser og informere om kommunalpolitik, kommunaløkonomi og velfærdspolitik.

Men da budgettet for 2006 skulle lægges og arbejdsopgaverne dermed besluttes, ville forbundet Fag Og Arbejde (FOA) skære voldsomt i de fælles aktiviteter. Så voldsomme nedskæringer ville de øvrige forbund i kartellets forretningsudvalg imidlertid ikke være med til og foreslog i stedet en mindre drastisk nedskæring. Men da FOA efter optagelsen af pædagogmedhjælperne (PMF) har fået flertal i forretningsudvalget, besluttede FOA ensidigt at ville trumfe sin opfattelse igennem.

Det fik kartelformand, formanden for HK-Kommunal, Kim Simonsen, til at trække sig i protest, og FOA-formand Dennis Kristensen blev i stedet konstitueret som kartel-formand. Det blev indgangen til en stormfuld periode i kartellet, hvor det mellem forbundene blandt andet har været drøftet, om de fælles opgaver kunne løses i et andet regi, hvis det endte med, at kartellet helt blev opløst.

Det stod imidlertid hurtigt klart for forbundenes repræsentanter, at en kartelsprængning ville svække forbundene alvorligt. Det gælder såvel i forhold til forhandlingssystemet som i relation til de omfattende opgaver, kommunalreformen kræver. Derfor måtte der gøres alt for at holde sammen på kartellet.

Det nye grundlag
Det endte med, at der blev fundet et nyt arbejdsgrundlag, som alle kunne leve med og har erklæret sig villige til at arbejde for at realisere.
Kartellet fortsætter med at løse de fælles opgaver i forhold til forhandlingssystemet og som valggruppe i KTO, samt de opgaver der afledes heraf. Desuden fortsætter man med de kommunale analysearbejder.

Derimod løser man ikke længere opgaver i forhold til EU eller i forhold til de forskellige brancher i kartellet som for eksempel den pædagogiske branche eller den socialfaglige branche. Med de nye vedtægter blev det endvidere besluttet at nedlægge repræsentantskabet og i stedet gøre forretningsudvalget til det øverste besluttende organ.

Her har FOA-formand Dennis Kristensen indvilget i at blive formand og formanden for HK-Kommunal, Kim Simonsen, næstformand.

Glad for løsningen
SL’s formand Kirsten Nissen udtrykte på repræsentantskabsmødet glæde over, at der var fundet en løsning på kartellets fremtid, og der nu ligger et sæt vedtægter, der bekræfter, at beslutningsprocesserne skal træffes i respekt for mindretallene i fællesskabet.

–For socialpædagogerne har et stærkt fællesskab på det offentlige område altid været et vigtigt mål. Det er den opgave, som Det Kommunale Kartel –på godt og ondt –har opfyldt.

–Socialpædagogerne har i hele kartellets liv haft den opfattelse, at jo flere opgaver, der kan løses i fællesskab –jo bedre står vores medlemmer. Det er ikke bare en betragtning om rationalitet, men først og fremmest et spørgsmål om magt og indflydelse.

–Derude på arbejdspladserne, hvor medlemmerne er, er det helt afgørende, at vi kan handle i fællesskab, når vi skal opnå noget, sagde Kirsten Nissen under stort bifald.