icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Om igen

Dårlig eller manglende uddannelse forhindrer, at integrationen kan lykkes. Desværre holder politikerne selv fast i forhindringerne.

  • Af Benny Andersen næstformand
  • 22-2005 /

Over 30 år efter at de første grupper af mennesker med anden etnisk herkomst begyndte at slå sig ned i Danmark, diskuterer Folketinget stadig, hvordan vi skal bære os ad med at integrere indvandrere. Mens der snakkes, går det på flere områder den gale vej.

Indvandrere og deres efterkommere er overrepræsenteret i mange af de mest triste statistikker: de er langt hyppigere sigtet i kriminalsager, de fylder mere i fængslerne og sidder i højere grad fast på kontanthjælp.

Kommunerne skrider sjældent ind over for sociale problemer blandt børn af indvandrere –før børnene selv er blevet et problem. Ganske få småbørn med anden etnisk baggrund anbringes uden for hjemmet. Men når de fylder 15 år, overhaler indvandrernes børn de danske børn. Så møder vi dem på de sikrede døgninstitutioner.

For at falde til i Danmark, skal man være en del af samfundet. Nøglen til integration er skolegang, uddannelse og arbejde. Traditionelt har indvandrernes børn klaret sig bedre end deres forældre på arbejdsmarkedet. De fleste af os har taget for givet, at de nye borgere med tiden ville klare sig ligesom danskerne. Men også her går det nu den anden vej.

Nye tal fra LO viser, at indvandrernes børn har endnu sværere ved at finde arbejde end forældregenerationen. Efterkommernes erhvervsfrekvens er faktisk faldet i perioden 2001 til 2004. Mange mangler fuldstændig tilknytningen til arbejdsmarkedet og står stort set uden skyggen af brugbar uddannelse. Generationer af unge får ikke meget andet end et liv på kontanthjælp at se frem til.

Dårlig eller manglende uddannelse forhindrer, at integrationen kan lykkes. Desværre holder politikerne selv fast i forhindringerne.
Unge med indvandrerbaggrund har i forvejen svært ved at få praktikpladser, så når der mangler flere tusinder pladser, nytter det ikke meget at sløjfe skolepraktikken på erhvervsuddannelserne. Og det loft over kontanthjælpen, som skal give ledige lyst til finde et job, er ikke meget bevendt, hvis folk reelt er udenfor arbejdsmarkedet, fordi de mangler helt elementære kundskaber for at kunne bestride et job.

En rigtig integrationsaftale skal selvfølgelig handle om skole, uddannelse og arbejde. Ellers kommer vi ingen vegne.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat