icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Indsatsen koster penge

Af kredsformand Verne Pedersen, Socialpædagogerne Østjylland (Modtaget d. 10.10.2007)

Der har været nogle voldsomme og tragiske begivenheder i Århus i de seneste uger, hvor unge har optrådt meget voldelig over for andre borgere. I den forbindelse har rådmand Gert Bjerregaard (V) været ude med flere melding, som undrer Socialpædagogerne Østjylland.

Rådmanden vil opfinde nye metoder til at tackle du voldsomme unge.

Det undrer vi os over, fordi de metoder findes allerede. Det er ikke første gang, det danske samfund oplever, at unge reagerer voldsomt og uhensigtsmæssigt. Det er sket mange gange før, så metoderne er udviklet. Og der er en række institutioner, som har specialiseret sig i at tage sig af netop disse unge. Det  ved vi, fordi det er specialuddannede socialpædagoger, der arbejder med disse unge. Derfor handler om det om at bruge de eksisterende tilbud. Men det koster penge.

Rådmanden vil tvangsfjerne de voldsomme unge i 2 - 3 måneder.

Det undrer vi os over, for det hjælper intet som helst. Når 14-15 årige unge kan finde på at begå meget voldelige overfald, så har de brug for massiv hjælp. I den forbindelse hjælper det ikke noget at tvangsfjerne dem i en kort periode. Der skal en målrettet pædagogisk indsats til, som strækker sig over lang tid, hvis disse unge skal have mulighed for i fremtiden at kunne begå sig i samværet med andre mennesker. Men det koster penge.

Rådmanden vil sørge for, at det ikke gentager sig.

Her er vi til gengæld helt enige med rådmanden. Det er vigtigt, at kommunen opprioriterer den forebyggende indsats, hvor arbejder på at forhindre udviklingen af en så voldsom adfærd hos de unge. Men det kræver, at kommunen på et meget tidligere tidspunkt sikrer, at familierne får den fornødne hjælp og støtte til at håndtere deres problemer. Det kan eventuelt være med en frivillig anbringelse på et tidligt tidspunkt. Men det koster penge

Nu er vi ved at være ved problemets kerne. Rådmanden vil gerne virke handlekraftig og give udtryk for, at kommunen tager sig af problemerne med de voldsomt udadreagerende unge i Århus. Det er fint.

Men det koster penge. Så hvis der ikke følger de nødvendige politiske beslutninger og økonomiske ressourcer med, er vi stærkt bekymret for, at det ikke bliver sidste gang, vi oplever, at unge reagere så voldsomt over for ofte uskyldige borgere.

Socialpædagogerne Østjylland opfordrer derfor rådmanden og hans kollegaer i byrådet til at bevillige de nødvendige økonomiske ressourcer, så de  ansvarlige fagpersoner kan benytte de eksisterende metoder til at forebygge lignende tragiske hændelser i fremtiden.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat