icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Hjerneskadet

Far nu skal jeg tage din hånd

Med den rigtige genoptræning, kan man godt opnå et liv med en hjerneskade. Det fortæller voksne og børn om i to film, der er udgivet af Videnscenter for Hjerneskade.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 05-2007 /

Niels Jacob Vestergaard fra Viborg er på vej til børnehaven for at hente familiens yngste barn, og da han skal krydse vejen, stikker hans cirka 12-årge datter sin hånd i hans. I dag, flere år efter, har han stadig svært ved at fortælle den historie, fordi det viser, at det ikke længere er ham som forældre, der passer på sine børn, men hans store datter, der passer på ham.

Niels Jacob Vestergaard fik en hjerneskade, da han faldt ned af en stige. Og i løbet af et split-sekund blev hans liv ændret for bestandig.

Han fortæller sin historie i filmen “Ud af grænselandet”. Det samme gør 41-årige Casper Hansen, der fik en hjerneskade i et trafikuheld, hvor han på motorcykel kørte ind i siden på en bil.

“Og da han sagde ordet hjerneskade, så forsvandt livet fuldstændig. Jeg havde ikke noget at leve for mere. Der er sgu da ikke nogen, der gider snakke med sådan en som mig”, siger Caper Hansen.

Men både han og niels Jacob Vestergaard fortæller, at det er muligt at opnå et liv med en hjerneskade og den rigtige genoptræning. Det er ikke en dans på roser, og det bliver aldrig som før, men det kan lade sig gøre. For Niels Jacobs vedkommende kunne ægteskabet ikke overleve, og han blev skilt.

I filmen “Hvem tager ansvaret” følger vi 15-årige Sabine, der fik en hjerneskade, da hun blev sparket af en hest, og 15-årige Tobias der blev hjerneskadet, da han på cykel blev ramt af en lastbil.

Begge film bliver distribueret af Videnscenter for Hjerneskade og henvender sig især til hjerneskadede, pårørende og fagpersoner, der arbejder med rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade.

DVD koster 100 kroner plus forsendelse. Den indeholder “Ud af grænselandet – en film om voksne”. Varighed 69 min. Og “Hvem tager ansvaret – en film om børn og unge”. Varighed 24 minutter. Samt et undervisnings- og debathæfte.

Interesserede kan kontakte videnscenter for Hjerneskade, sanatorievej 32, 7140 stouby.

info@vfhj.dk; www.vfhj.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området