icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalreform

Hvor vil kommunen hen

Konstitueret viceforstander Litha Tiufkær, Strandvænget, Nyborg, er bange for, at det efter kommunalreformen alene bliver overladt til lederne på de enkelte sociale institutioner at definere velfærden for den enkelte bruger.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2007 /

Konstitueret viceforstander Litha Tiufkær, Strandvænget, Nyborg, er bange for, at det efter kommunalreformen alene bliver overladt til lederne på de enkelte sociale institutioner at definere velfærden for den enkelte bruger. Hun efterlyser, at både politikere og embedsmænd i højere grad bliver medspillere om indsatsen til borgerne. Strandvænget er et botilbud til fysisk og psykisk udviklingshæmmede under Region Syddanmark. 

– Der er en tendens i udviklingen, der presser institutionslederne til at retfærdiggøre borgerens behov – samtidig med at lederne skal argumentere for, om tilbudet er prisen værd. Vi skal være opmærksomme på, at det er en fælles samfundsopgave, at borgerne individuelt tilgodeses ud fra fornuftige faglige vurderinger, så ikke kun de borgere, hvis behov kategoriseres som helt specielle, får “det rigtige” tilbud. Vi risikerer at marginalisere nogle borgere i ekstrem grad for at bevare nogle ressourcer omkring dem.

– Jeg ser det som en risiko for skævvridning, hvis serviceniveauet afhænger af, om de enkelte institutionsledere er dygtige købmænd. Det vil sige, at de kan holde en lav pris, og at de kan være med i konkurrencen om tilbud. Vi skal også som ledere sikre, at arbejdet er – som det hedder – lovmedholdeligt i forhold til overenskomster, arbejdsmiljøloven og serviceloven – det har dyre økonomiske og menneskelige omkostninger, hvis der ikke er råd til at sikre en ordentlig kvalitet på grund af konkurrence mellem tilbudene, siger Litha Tiufkær.

– Herudover skal lederne gennemføre besparelser og fortsat sikre kvalitet i tilbuddet. Og  det kan godt komme til at se ud som om, at lederne bliver mere eller mindre eneansvarlige for velfærden. Lederne er naturligvis en vigtig medansvarlig part, men jeg ser det også som et samfundsansvar at beslutte, hvordan vores velfærd skal være. Hvor højt eller hvor lavt skal overliggeren ligge?

Det overordnede ansvar ligger nu i kommunerne, og det kunne være rart, hvis vi kunne få nogle meldinger fra kommunerne om, hvordan de ser på deres ansvar for, at det skal lykkes at give borgerne det rigtige tilbud.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Ledere og mellemledere