icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Tilsyn

Kritik fra Ombudsmanden

Tilsynet med institu­ tioner for udviklings­ hæmmede svigter, viser en rapport fra Folketingets Ombuds­ mand.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 05-2007 /

I kølvandet af tv-dokumentaren fra Strandvænget på Fyn advarer Folketingets Ombudsmand nu socialminister Eva Kjer Hansen (V) om, at det er vigtigt at få styr på tilsynet med landets 336 bosteder  for psykisk og fysisk udviklingshæmmede.

Advarslen kommer, efter at Ombudsmanden har tjekket de seneste 10 års kvalitet af tilsyn. Ombudsmanden gør socialministeren opmærksom på, at der stort set var fejl i hvert eneste af de tilsyn, som amterne havde foretaget. Og siger videre, at det er væsentligt, at kommunerne tager ved lære af amternes erfaringer. 

I mange amter var det i øvrigt medarbejdere – konsulenter – med det daglige ansvar for et bosted, der også kom på tilsyn. Det er ikke lovligt, da et tilsyn skal være uafhængigt. Selv om  problemerne er løst, så er stort set alle bosteder nu overgået til kommunerne, hvoraf mange er små og uden erfaring i tilsyn med udviklingshæmmede.

Ombudsmanden opfordrer socialministeren til at kontakte kommunerne for at høre, hvordan de følger op på tilsynspligten.

Efter skandalen omkring Strandvænget står det klart, at tilsynene ikke blot i nogle tilfælde er lemfældige, der er også en række bløde data, som selv ordentligt udførte tilsyn har svært ved at fange, for eksempel hvordan arbejdsmiljøet er, og hvor meget magtanvendelse,  der finder sted. Danske Regioner kræver derfor, at nogle af tilsynene sker uden forudgående varsel og i weekenderne.

Også i Kommunernes Landsforening er man opmærksom på problemet med tilsynet og arbejder på, om der kan skabes fælles regler for, hvad et tilsyn skal dække.

Ombudsmandens undersøgelser omfatter kun tilsyn med institutionerne og ikke den tilsynspligt, som den enkelte kommune har over for de beboere, der opholder sig på en institution. Får beboeren eksempelvis den hjælp, som der behov for.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Voksenhandicap­området