icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Valgkommentar

Stem som en socialpædagog

Valget er helt dit eget, når du står i stemmeboksen. Men jeg har en klar anbefaling, hvis dit valg skal være i pagt med dine interesser som socialpædagog. Jeg mener, at vi har brug for en Social­demokratisk ledet regering – gerne i samarbejde med SF og det Radikale Venstre.

  • Af Kirsten Nissen Forbundsformand
  • 22-2007 /

Tirsdag den 13. november er en vigtig dag.

Her afgøres Danmarks nærmeste politiske fremtid.

Valget er helt dit eget, når du står i stemmeboksen.

Men jeg har en klar anbefaling, hvis dit valg skal være i pagt med dine interesser som socialpædagog.

I det daglige står du som en af velfærdssamfundets fronttropper.

Det er dig, der med egne øjne ser, når samfundet tilbyder urimelige kår til sine svageste – udsatte børn og unge, fysisk og psykisk handicappede, hjemløse, misbrugere eller andre sårbare mennesker, som du møder i dit arbejde.

Og det er dig, der på egen krop mærker, når samfundet ikke honorerer og anerkender det store slid, socialpædagoger og andre udfører for at støtte de udsatte. Det er dig, der mærker, når hænderne er alt for få og hverdagen er alt for travl. Og det er dig, der ser dit kontante udbytte på lønsedlen.

Jeg synes, at du skal tage dine arbejdserfaringer med ind i stemmeboksen.

I mine øjne er der ingen tvivl om, hvorfor vi får valget netop nu. Anders Fogh Rasmussen har udskrevet valg på et tidspunkt, hvor regeringen hverken er kommet i mindretal eller har konstateret, at den ikke kan komme igennem med sin politik. Anders Fogh Rasmussen har udskrevet valget på et tidspunkt, hvor han mener, det er belejligt for ham.

Og jeg spørger mig selv, om han ikke primært har haft tre grunde: For det første er der de forestående overenskomstforhandlinger, der tegner til at blive overordentligt besværlige – og som kunne sætte regeringen i ubehagelige dilemmaer, Jeg mener ikke, at politikerne skal diktere vores lønninger. De skal afgøres ved overenskomstforhandlingerne.

Men det er politikerne, der sætter rammerne for OK-forhandlingerne.

Det er dem, der bestemmer, hvor stor en kage, der skal skæres ud.

Og personligt vil jeg være langt mest tryg ved at sende en socialdemokratisk ledet regering ned i bageriet.

For det andet er der kommunernes økonomi, for overenskomstproblemerne er ikke det eneste, Fogh får fejet ind under gulvtæppet med et valg nu.

Samlet har kommunerne overskredet budgetaftalerne med 1,3 milliarder kroner, og hvad vil Fogh mon gøre ved det?

Kan han acceptere, at nogle kommuner sætter skatten op, når han samtidig slår på et skattestop?

Eller vil han tvinge kommunerne til at skære i budgetterne?

Efter et valg kan han ustraffet gøre det sidste, og det vil være meget negativt for os socialpædagoger og de mennesker, vi  arbejder for.Socialpædagogernes Landsforbund har lavet en rundspørge blandt ledere af kommunale tilbud på det særlige, sociale område. Den viser, at både i år og næste år er cirka en tredjedel af institutionerne blevet pålagt besparelser.

Med andre ord har kommunerne i forvejen barberet budgetterne på det sociale område, så det går helt galt, hvis der skal skæres yderligere.

Hvis du vil undgå sådanne besparelser, mener jeg, at et regeringsskifte er den bedste forebyggelse.

For det tredje er der spørgsmålet om kvalitetsreformen. Stikker Anders Fogh Rasmussen os blår i øjnene, når han siger, at den offentlige sektor skal styrkes?

Endnu er det uklart, hvor meget – eller hvor lidt – der egentlig kommer ud af hans storstilede prestigeprojekt.

Vi får tidligst svaret, når valget er forbi.

Indtil da må vi holde os til de erfaringer, vi selv har gjort os om, hvordan forholdene i den offentlige sektor har udviklet sig under den borgerlige regering.

I denne valgkamp skal du drage din egen konklusion – og måske når du frem til en helt anden end min.

Men jeg vil anbefale, at du spørger dig selv: Hvem kan bedst varetage mine interesser som lønmodtager inden for det socialpædagogiske område?

Hvem kan bedst sikre gode arbejdsforhold? For eksempel i form af bedre uddannelsesmuligheder og flere hænder i den offentlige sektor?

Og hvem kan bedst skabe gode rammer for de udsatte mennesker, som jeg hver dag møder i mit arbejde?

Selv er jeg ikke i tvivl om, hvor spørgsmålene leder mig hen: Jeg mener, at vi har brug for en socialdemokratisk ledet regering – gerne i samarbejde med Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse