icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Århus kommune

Tager alligevel ikke alt

Århus Kommune har aftalt med Region Midtjylland, at den kun tager fire regionale sociale tilbud i stedet for otte. – Vi har lyttet til høringssvarene, siger borgmester Wammen.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 09-2008 /

Bølgerne går højt i det politiske miljø i Århus Kommune, efter at borgmester Nikolai Wammen (S) har lavet en aftale med Region Midtjylland om, at kommunen kun overtager fire af de regionale sociale tilbud, som ligger i Århus. Hermed går borgmesteren stik imod den indstilling, som rådmand Gert Bjerregaard (V) er kommet med fra sine embedsmænd i Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Embedsmændene foreslår, at kommunen overtager otte af regionens 10 tilbud, som ligger i Århus Kommune. Et af tilbudene, den selvejende institution Holmstrupgård, har dog sagt nej til at flytte fra regionen. Men de resterende syv tilbud kan kommunen selv bestemme, om den vil overtage. 

Forslaget fra Bjerregaard og hans embedsmænd har været til høring hos blandt andre brugere, pårørende og medarbejdere, og over én kam er det blevet kritiseret. Blandt andet af Socialpædagogerne Østjylland. Kredsformand Verne Pedersen har tidligere sagt: – Så stor en kommune som Århus må påtage sig et socialpolitisk ansvar over for de mindre kommuner. (Socialpædagogen nr. 5/2008).

Det er blandt andet også høringsrunden, som Nicolai Wammen henviser til, når han forklarer, hvorfor kommunen kun ønsker at overtage fire og ikke otte tilbud:

- Vi har lyttet til høringssvarene og på den baggrund fundet en løsning, der er den bedst mulige for brugere og pårørende. Der er tale om nogle af samfundets svageste mennesker, og vi har gjort os megen umage med at finde den rigtige løsning for de institutioner, der har været i spil. Det er jeg sikker på er lykkedes.

Der er politisk flertal bag den aftale, som er lavet mellem Århus Kommune og Region Midtjylland, så det er forventeligt, at den senere på foråret bliver vedtaget i byrådet. 

Århus Kommune  overtager:
Rådgivningscentret (Århusafdelingen) (børn og unge), atriumhuset (psykiatri). tuestenhuse (psykiatri). center for syn og Kommunikation.

Kunstigt åndedræt til regionen
Rådmand Gert Bjerregaard er absolut ikke enig i, at aftalen er den rigtige løsning:

- Jeg synes det er langt mere  troværdigt en gang for alle at hjemtage de ønskede institutioner i stedet for at holde brugere, medarbejdere og regionen hen. Wammen giver kunstigt åndedræt i stedet for at sikre en klar fordeling af tilbuddene i region og kommune.

Gert Bjerregaard kritiserer borgmesteren for at sende et signal om, at de tilbageblevne institutioner kan regne med at blive i regionen.

- En del af aftalen er nemlig, at man ikke kan diskutere en hjemtagelse igen før i 2010. Kommunernes Landsforening har advaret specielt imod en sådan aftale, siger han.

Ros til Århus Kommune
Hos Socialpædagogerne er der til gengæld ros til kommunen for dens håndtering af høringsrunden, formand Verne Pedersen opfordrer Bjerre gaard til at acceptere beslutningen. 

- Bjerregaard og hans magistrat skal i stedet koncentrere sig om at styrke samarbejdet med de fire tilbud, som bliver flyttet til Århus, og sikre at de bliver  godt integreret i den kommunale struktur, så de kan fastholde og videreudvikle det høje faglige niveau til glæde for brugerne.

- Det er godt, at Århus Kommune har lavet høringsprocessen, og at den har lyttet til høringssvar og tilbagemeldinger fra brugere, pårørende og fra fagfolk. Politikerne skal have ros, både for at processen har været åben, og for at de har taget den alvorligt. Det er rigtig godt for samarbejdet.

- Vi har intet imod Århus Kommune. Vi har mange medlemmer, som er glade for at være ansat i kommunen. Og som fagforening har vi et godt samarbejde med kommunen på rigtig mange områder. Men når vi er tilfredse med aftalen mellem Århus Kommune og Region Midtjylland, skyldes det, at vi er helt overbeviste om, at det er den bedste løsning – både for brugerne af institutionerne og medarbejderne, siger Verne Pedersen.

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik