icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdstid

Flere timer, ja tak

Rigtigt mange deltidsansatte socialpædagoger vil gerne arbejde flere timer – nu skal kommunerne øge mulighederne for at gå på fuld tid, siger Socialpædagogernes formand, Kirsten Nissen

1500 socialpædagoger vil gerne skifte deres deltids-stilling ud med et fuldtidsjob. Det viser en undersøgelse, Socialpædagogerne har gennemført for at få afdækket medlemmernes ønsker om at gå op og ned i tid.

Og den viser altså, at der rundt regnet er 1.500 medlemmer, der vil op i tid, og i gennemsnit vil de gerne arbejde seks timer mere om ugen. Det svarer til hele 415 fuldtidsstillinger.

Det tal vil Socialpædagogerne nu bruge til at holde kommunerne fast på aftalen om, at deltidsansatte skal have tilbud om at komme på fuld tid, når der er ledige stillinger,  siger forbundsformand Kirsten Nissen:

-Regeringens Arbejdsmarkedskommission har jo varslet, at der skal gøres  noget for at finde ledige hænder til arbejdsmarkedet. Og vi har så hermed påvist, at vi i hvert fald kan stille med medarbejdere, der er parate til at skrue op for arbejdstiden – og det på et jobområde, der i den grad har brug for flere hænder, siger hun.

Vi er klar
Kirsten Nissen henviser til trepartsaftalen, hvor et element i aftalen netop er, at deltidsansatte på det offentlige område skal have bedre muligheder for at gå på fuld tid.

-De undersøgelser, jeg hidtil har set, har vist, at de deltidsansatte sjældent ønsker flere timer. Men her hos Socialpædagogerne er billedet altså anderledes, og det synes jeg naturligvis er glædeligt, siger hun.

Hun peger også på en under-søgelse, som FOA netop har gennemført i kommunerne.

Forbundet har spurgt kommunerne, om alle de, der er på deltid, kan få fuld tid, hvis de ønsker det.

-Og det svarer 49 procent af kommunerne ja til. Så til kommunerne vil jeg sige: Det er bare om at komme ind i kampen.

Vi er i hvert fald klar til at øge arbejdsudbuddet, skaffe flere skattekroner og forbedre den offentlige service, siger Kirsten Nissen.

Mere fleksibilitet
Et andet element i undersøgelsen er, at to ud fem af de medvirkende ledere fortæller, at de har haft svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

Det er ikke kun i yderområderne – problemerne med at rekruttere fordeler sig jævnt ud over hele landet, mens knap halvdelen af dem er ledere for botilbud for voksne.

Halvdelen af lederne har i 2008 været i den situation, at der blev frigivet timer på deres arbejdsplads og godt fire femtedele af dem har set eksempler på, at medarbejdere på nedsat tid i den forbindelse har fået flere timer.

En stor del af socialpædagoger, der er på nedsat tid, ønsker dog ikke umiddelbart flere timer. Men et klart flertal af dem siger dog i undersøgelsen, at muligheden for en mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdstiderne kunne få dem til at arbejde flere timer om ugen.

Og blandt dem, der ikke ønsker at gå op i tid, er der også et antal medarbejdere, der ganske enkelt ikke kan tage flere timer, fordi de arbejder med en eller anden form for løntilskud – for eksempel i et fleksjob.

Om undersøgelsen


Arbejdstidsundersøgelsen omfatter 431 medlemmer – altså et statistisk repræsentativt udsnit af medlemsskaren. Af dem er 57 procent på fuld tid, 22 procent er på nedsat tid, mens de resterende 21 procent enten er ledere, familieplejere eller uden for beskæftigelse.

Af den godt en femtedel, der er på nedsat tid, har de 90 procent et fast ugentligt timetal, som i gennemsnit er 29 timer om ugen. Og denne gruppe vil i snit gerne arbejde 6,4 timer mere om ugen.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge