icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forsørgelsesevne

Alvorlige arbejdsskader fører til førtidspension

Når man rammes af alvorlig arbejdsskade, forsvinder evnen til at forsørge sig selv. Det viser ny rapport fra Arbejdsskadestyrelsen

Jo større tab af erhvervsevne man har efter en arbejdsskade, desto ringere bliver ens evne til at forsørge sig selv. I løbet af få år lever langt hovedparten af de alvorligt tilskadekomne af offentlige ydelser, primært førtidspension.

Det viser en ny rapport, som Arbejdsskadestyrelsen netop har offentliggjort.

Anne Lind Madsen, der er direktør i Arbejdsskadestyrelsen siger, at der er en klar sammenhæng mellem alvoren af skaden, erstatningens størrelse og så evnen til at forsørge sig selv.

– En lille gruppe af komplicerede arbejdsskadesager har meget store omkostninger for den enkelte tilskadekomne, fordi vedkommende glider ud af arbejdsmarkedet, siger Anne Lind Madsen.

Rapporten viser med udgangs punkt i skadeårgang 1997, hvordan en arbejdsskade påvirker den enkeltes liv. Undersøgelsesperioden strækker sig over ti år fra et år inden ulykken eller anmeldelsen til ni år efter.

Både for ulykkessagerne og for erhvervssygdomssagerne betyder et højt tab af erhvervsevne et styrtdyk i evnen til at forsørge sig selv.

På ulykkesområdet betyder et tab af erhvervsevne på 50 pro-cent eller derover, at den enkelte ni år efter ulykken kun forsøger sig selv 15 dage om året. Inden ulykken forsørgede den enkelte  sig selv i gennemsnit 313 dage om året.

Anmeldelserne af erhvervssygdomme kommer typisk som et led i et i forvejen langt forløb. Allerede inden anmeldelsen er der her et betydeligt træk på de offentlige ydelser, især sygedagpenge, og evnen til at forsørge sig selv er allerede sat under pres.

I de sager, hvor en erhvervssygdomssag bliver afgjort med mere end 50 procent i tab af erhvervsevne, bliver den enkeltes evne til at forsørge sig selv i gennemsnit reduceret fra 225 dage om året til 30 dage.

 

Hurtigt på førtidspension

Både i ulykkessager og erhvervssygdomssager går en del af de tilskadekomne på pension i de ni år. Men en stor del går fra sygedagpenge til førtidspension. Allerede efter to år er den udvikling sat i gang. Det gælder også – om end i et lidt mindre  omfang – i de sager, hvor tabet af erhvervsevne er mellem 15 og 50 procent.

– Tiden er afgørende, hvis vi vil beholde både de mest og næstmest syge af de arbejdsskadede på arbejdsmarkedet. Det kræver en bred og koordineret indsats fra flere parters side. I Arbejdsskadestyrelsen har vi etableret et Fastholdelsescenter, der i samarbejde med kommuner og den tilskadekomne selv søger at skabe hurtige afklaringer i disse sager, siger Anne Lind Madsen.

En løsning er eksempelvis at træffe en midlertidig afgørelse. Det skaber en økonomisk afklaring for den enkelte, som herefter i samarbejde med kommunen kan se på, hvordan fremtiden og tilknytningen til arbejdsmarkedet skal se ud.

 

Se hele rapporten på www.ask.dk