Kandidater - De fire på valg
OK 08, arbejdet mod en ny socialpædagogisk uddannelse, ny kreds- og a-kassestruktur og det socialpædagogiske arbejdes placering på det politiske landkort – emnerne var mange, da Socialpædagogen bad de fire medlemmer af Forretningsudvalget sætte ord på resultaterne i den forgangne og udfordringerne i den kommende kongresperiode
Der er blevet talt og skrevet meget om den – OK 08. Og der skal nok være dem, der mener, at nu er emnet uddebatteret. Men selvfølgelig fylder overenskomsten rigtig meget, når man beder de fire medlemmer af Socialpædagogernes forretningsudvalg fortælle om det, de synes har været det vigtigste resultat i den nu snart overståede kongresperiode.
De er alle på valg og genopstiller alle på kongressen den 4.-6. november – forbundsformand Kirsten Nissen, næstformændene Marie Sonne og Benny Andersen samt forbundskasserer Kaj Skov Frederiksen.
Hvad har været de store landvindinger for dem som lederteam, hvad ligger i støbeskeen, og hvilke udfordringer ser de hver især og sammen for det socialpædagogiske område.
Forbundsformand Kirsten Nissen lægger ud: – Hvis jeg skal pege på en enkelt ting, jeg er særlig glad for, er det, at vi kom i hus med OK08, hvor vi både på det generelle KTO-område og på vores eget område kom igennem med nogle rigtig gode aftaler, siger hun og fremhæver, at der var tale om et ganske usædvanligt forløb:
-Optakten til årets overenskomstforhandlinger var jo helt specielle i år, fordi temaet på et meget tidligt tidspunkt blev til en politisk dagsorden.
Vi havde forhandlingsledere, der løb rundt på Christiansborg og forhandlede om fem milliarder kroner til de offentligt ansatte. Det var en meget utraditionel situation, som kom til at præge resten af forløbet. Alle sagde til os, at det ikke kunne lade sig gøre, at parterne indgik forlig. Det i sig selv ansporede os til, at vi i den grad tog arbejdstøjet på ved forhandlingerne. Og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det grundige forarbejde og det tætte samarbejde undervejs i processen både med vores tillidsrepræsentanter, kredse og vores forhandlingsudvalg her i organisationen, har været med til, at vi fik det fine resultat i hus, siger Kirsten Nissen.
Næstformand, Benny Andersen supplerer: – Noget af det, der gør resultatet godt, er jo også, at der er tale om en konkret udmøntning af noget, vi har prioriteret og villet. Der er jo ikke noget nemmere end at have en masse paroler, men det er sværere at opnå et konkret resultat, konstaterer han.
-Så det er en stor styrke for os, at der kom et konkret resultat ud af de krav, vi stillede ved forhandlingerne. Ikke bare fordi det betyder konkrete forbedringer for vores medlemmer, men også fordi det har handlet om at placere det socialpædagogiske område på det politiske landkort.
-Det er et meget vigtigt udgangspunkt for udmøntningen af resultatet af OK08, ligesom det er væsentligt i vores fortsatte politiske position og indflydelse på både kommune- og regionsniveau. Den position skal vi bruge i den kommende periode til at bide os fast i den politiske dagsorden – og der er jo et par oplagte anledninger nemlig kommunalvalg, budgetforhandlinger og også vores egen internationale konference i AIEJI-regi, siger Benny Andersen.
Være der hvor det sker
Position og indflydelse er kodeord, der dukker op flere gange i samtalen med Forretningsudvalget. Benny Andersen har en forklaring på, hvordan den del af arbejdet er ændret, og hvilken vej det peger:
-Med den nye kommunale struktur har vi skullet ind og markere os og generobre en faglig og politisk position i de relevante fora. Og det er vi lykkedes rigtig flot med – ikke mindst takket være en enorm indsats fra kredsene og vores tillidsrepræsentanter. Vi er nu placeret i næsten samtlige MED-udvalg i kommunerne. Og den position skal vi fastholde, fordi det er utrolig vigtigt, at vi er der, hvor det sker – når det sker, siger han.
Hans næstformandskollega Marie Sonne følger op: – Og det handler om indflydelse på alle niveauer – både de bonede gulve i ministerierne og ude på arbejdspladserne. Det er dejligt at se, at det har givet så flotte resultater, at vi har søgt og fået indflydelse. Men jeg tror også, det er lykkedes, fordi vi har så engagerede TR’ere, og at det ligefrem er en del af vores kultur, at man deltager i samfundsdebatten og søger indflydelse, der hvor man kan se, man kan gøre en forskel, siger Marie Sonne.
Kaj Skov Frederiksen tilføjer, at det heller ikke er uden betydning – når man taler om indflydelse – at Socialpædagogerne som forbund er repræsenteret de rigtige steder – både lokalt og centralt:
-Vi har jo en forbundsformand, der er repræsenteret i daglig ledelse i LO. Det tror jeg tæller. Og det giver synlighed om os som forbund. Den synlighed skal vi bruge til at bide os fast hos kommunerne så vi ikke er til at komme udenom. Og så det er os, Karen Jespersen ringer til, når Barnets Reform skal på plads.
Synlighed, tak
Synlighed er et tema, der ofte bliver bragt op, når Forretningsudvalget er ude til møder, generalforsamlinger og på de arbejdspladsbesøg, der blev gennemført i vinter. Og FU-medlemmerne har selv et par bud på, hvordan synligheden skal øges i den næste kongresperiode:
-Vi har i den forløbne periode formået at komme tættere på vores medlemmer. Og det skal vi fortsætte og udbygge. Vi har jo set, hvordan der er kommet positive resultater ud af, at hele organisationen har arbejdet i samme retning og vist viljen og lysten til den direkte dialog med medlemmerne. Vi gennemførte en række vellykkede arbejdspladsbesøg i vinter, og vi har kørt en hvervekampagne, som gav synlighed om forbundet – også eksternt, siger Benny Andersen.
Kaj Skov Frederiksen tilføjer, at det kan aflæses på bundlinjen, når hvervekampagner lykkes. Og at det derfor også er vigtigt, at hele organisationen trækker i samme retning:
-Strukturreformen medførte jo også en større omorganisering internt, som har trukket tænder ud i vores organisation. Men det var en nødvendig proces, for at vi kunne leve op til de udfordringer, vi fik, da 80 procent af vores medlemmer med ét slag fik nye arbejdsgivere. I samme proces har vi justeret A-kassen, så vi er gearet til de nye krav fra medlemmerne.
-Vi må jo erkende, at det kræver flere ressourcer at fastholde medlemmerne i dag end tidligere. Det kræver flere strenge at spille på. Og det skal vi være opmærksomme på. En af måderne er at være mere synlige og at holde fast i den direkte kontakt til medlemmerne, fastslår Kaj Skov Frederiksen.
Egen uddannelse
-Vi skal også sætte ind langt, langt tidligere end nu i forhold til at markedsføre os over for potentielle studerende, siger Marie Sonne og fortsætter:
-Vi skal jo i langt højere grad end førhen slås med andre fag om de unges gunst, når det handler om uddannelsesvalg. Så vi skal nok både blive mere skarpe når vi profilerer os og måske også lade os inspirere lidt af andre forbund, når det handler om at brande sig over for de unge.
Vi skal måske supplere vores nuværende arbejde med en målrettet indsats over for for eksempel gymnasieelever.
-Og med i den diskussion hører jo naturligvis også, at vi i den kommende periode vil kaste kræfter ind i udviklingen af en ny socialpædagogisk grunduddannelse, som – mener vi – vil kunne give os en skarpere faglig profil og dermed også differentiere os tydeligere i forhold til andre uddannelser og fag, til gavn for de grupper, vi servicerer, siger Marie Sonne.
Kirsten Nissen tilføjer, at der også vil være fokus på den løbende kompetenceudvikling:
-Alene gennem de landvindinger, vi fik gennem trepartsforhandlingerne, hvor vi har skaffet en masse penge til den nødvendige kompetenceudvikling. Så pengene er der, nu skal vi bare se at få dem i spil, så de kommer alle vores medlemmer til gode.
Tr’erne i fokus
FU-kandidaterne er også enige om, at et område, der fortsat skal være fokus på er Socialpædagogerne tillidsrepræsentanter.
-Det at være tillidsrepræsentant er ikke det samme, som det var for 20 år siden. Vi skal derfor blive skarpere i uddannelsen af vores TR’er, sådan at vores uddannelse matcher de nye krav, der stilles til TR’erne ved for eksempel deltagelse i MED-udvalg, siger Benny Andersen.
Marie Sonne supplerer: – Vi skal sørge for, at vi får aktive TR’er med de kompetencer, det kræver. Og da der i stigende grad er tale om et dynamisk område med forskellige krav og opgaver, skal vores uddannelse også leve op til det, siger hun, og i det hele taget er tillidsrepræsentanternes funktion en hjertesag for de fire kandidater.
Kirsten Nissen afrunder: – Derfor er det også helt naturligt, at et af temaerne på kongressen er Socialpædagogerne på arbejdspladsen; vi skal se på og drøfte, hvordan vi styrker og understøtter tillidsrepræsentanten til at udfylde sin rolle.
-På den måde kan man sige, at tingene hænger sammen: Vi startede med at sparke dørene ind hos kommunerne. Nu tager vi spadestikket dybere og ser på, hvordan vi ruster vores medlemmer til den position, vi har på det politiske landkort. Det bliver uden tvivl en spændende periode, vi har foran os. Med god gang i den, lover Kirsten Nissen.