icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kongres

I ligestillingens tegn

Socialpædagogernes Pris på 30.000 kroner blev i år givet til Værestedet Reden og projekt Stille piger – Silent Power

Røde parykker og bannere med teksten “100 års valgret! Hvornår ligeret?” Overrækkelsen af Socialpædagogernes pris blev indledt med et billedshow fra det store LO-optog, der den

20. april i år fejrede danske kvinders kommunale valgret. Og det var ikke tilfældigt.

Almindeligvis hædrer Socialpædagogernes Pris en eller flere, der i særlig grad har været med til at udvikle det socialpædagogiske arbejdsområde, ellers som har medvirket til at styrke Socialpædagogerne som faggruppe. Det gør den også i år, men i anledning af fejring af 100 året for kvindernes valgret, er der denne gang tilføjet et køns-og ligestillingsaspekt.

Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne kunne på den baggrund afsløre, at prisen på i alt 30.000 kroner bliver delt mellem projekt Stille piger – Silent Power og være- og rådgivningsstedet Reden.

-Det, der kendetegner prismodtagerne er, at de har magt. I alt fald i betydningen, at magt er evnen til at fremkalde forandringer. Det er socialpædagoger, der har vist, at de magter deres opgave.

I år har priskomiteen taget udgangspunkt i 100-året for kvinders valgret, og tilføjet køn og ligestilling som et særligt kriterium, da prismodtagerne blev valgt, fortalte Marie Sonne.

-Begge prismodtagere opfylder dette særlige kriterium. Den ene har givet stemme til de stille piger, der ikke råber op, og har givet dem en oplevelse af at blive hørt af andre. Den anden er velkendt i offentligheden som en organisation, der træder frem og kæmper politisk for at bedre prostitueredes kår. Men der ydes også i hverdagen en socialpædagogisk indsats for at minimere de store skadevirkninger, der er forbundet med et liv som prostitueret. En stemme fra en stille pige


--------------------------------------------------------------------------------
På Socialpædagogernes kongres fik projekt Stille piger – Silent Power sammen med værestedet Reden tildelt Socialpædagogernes pris på 30.000 kroner. Ved prisoverrækkelsen læste projektleder Lise Lotte Helm et digt op, som en af de stille piger, Cæcilia Glavind, havde skrevet. Vi bringer her uddrag af digtet.

Når jeg ser mig selv stille lukket inde danner det et mønster jeg ser det ikke lukker det ude prøver at leve normalt men inderst inde er et mønster dannet jeg ikke kan kontrollere udefra ser folk en stille pige en pige der lukker sig inde et lukket kropssprog et lukket sind men inderst inde er der kaos det giver mig ro kreativt at se mig selv i perspektiv at synge til følelserne ud i det blå at opleve kærlighed venner familie at kunne smile at mærke jeg kan jeg vil jeg har succes
 Se video
 

Politisk kamp og socialt arbejde
Reden er et være- og rådgivningssted for prostituerede og i begrundelsen for prisoverrækkelsen lagde Marie Sonne vægt på, at Reden både kæmper en politisk kamp for at bedre de prostitueredes kår, bekæmpe kvindehandel og indføre et lovforbud mod sexkøb, og at den politiske kamp samtidig følges op af socialt arbejde.

-Reden er et helle, et fristed, men også et sted, hvor der arbejdes socialpædagogisk på at minimere de store skadevirkninger, der er forbundet med et liv i prostitution, og at medvirke til, at den enkelte kvinde kommer i en situation, hvor det fornødne overskud er etableret, så det at forlade prostitutionsmiljøet bliver en realistisk mulighed, sagde Marie Sonne.

Projekt Stille Piger – Silent Power giver med udgangspunkt i kreative aktiviteter ensomme piger mulighed for at opbygge et netværk og udvikle sig personligt ved for eksempel at øve sig at være den, der starter en samtale.

Fokus på de stille
Projektleder Lise Lotte Helm er rigtig glad for Socialpædagogernes Pris:

-Almindeligvis er det især den udadrettede adfærd, der får fokus, så det er dejligt, at vi med denne pris får en tydelig markering af, at de stille piger også bliver taget alvorligt, siger hun.

Hverken Reden eller projekt Stille piger – Silent Power ved præcist, hvordan deres 15.000 kroner skal bruges, men et er sikkert: De skal komme henholdsvis pigerne og de prostituerede til gode.

-Selv kunne jeg forestille mig, at vi alle sammen tog en tur til København, men vi vil selvfølgelig høre, hvad pigerne selv siger. En del af projektet er jo, at pigerne selv skal formulere deres behov og sige til og fra, så selve det at beslutte, hvordan pengene skal bruges er også en øvelse i, at pigerne skal gøre deres stemme gældende, siger Lise Lotte Helm.

Stille piger – Silent power
Projekt Stille piger – Silent Power henvender sig til piger i Århus-området, der opfatter sig selv som “stille”.

Grundfilosofien er, at det ikke i sig selv er  forkert at være “stille”, men at det er et problem, hvis det medfører ensomhed, eller at man ikke får sagt til og fra.

I projekt Stille Piger – Silent Power arbejder pigerne med deres personlige udvikling gennem kreative aktiviteter og kunstterapi. Samtidig opbygger de et netværk til hinanden og lærer at bryde ensomheden. Fagbladet Socialpædagogen har tidligere beskrevet projektet indgående (Socialpædagogen nr. 20/2006)
Læs artiklen på www.socialpaedagogen.dk/stillepiger

 

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse