Krisen rammer som altid de svageste
Derfor har vi brug for en ordentlig regering, og heldigvis ser det ud til, at vælgerne har gennemskuet, at hulemanden ikke er blevet til en julemand
Som medlem af Nationalbankens bestyrelse har forbundsformand Kirsten Nissen fulgt de seneste måneders finanskrise tæt. Om de milliarder – kroner og pund og dollar, som er gået op i røg i et absurd matadorspil.
-I Nationalbanken følger vi spillet meget tæt. Bankens opgave er at beskytte landets økonomi og sikre, at det ikke går værre end nødvendigt for almindelige mennesker. For desværre er der ingen tvivl om, at også den “rigtige økonomi” – den der handler om almindelige mennesker og deres arbejdspladser, om varer og reelle værdier – kommer i krise. Det ser ikke godt ud – og som altid i den situation, ser det sortest ud for de mest udsatte, sagde forbundsformand Kirsten Nissen, da hun aflagde beretning på kongressen.
-Derfor har vi – mere end nogensinde – brug for en ordentlig regering. Og der kan vi heldigvis glæde os over en helt anden krise – nemlig Foghs. Efter syv års forsøg på at bilde os ind, at hulemanden var blevet julemand, har vælgerne gennemskuet manøvren. Regeringens meningsmålinger er i frit fald. Og der tegner sig så småt et alternativ.
Tvunget til velfærd
-Det har taget sin tid, fortsatte Kirsten Nissen.
-Og man kan undre sig over, hvor længe det er lykkedes Fogh at fremstille sig som velfærdens vogter. Der er sket enkelte fremskridt de sidste syv år. Men de er tvunget frem gennem andres indsats – og mod regeringens vilje. Generelt har regeringen ikke bidraget med en bønne til velfærden.
-Faktisk synes vælgerne ikke, at regeringen er god til at håndtere særlig meget. Men utilfredsheden samler sig især om velfærdspolitikken. Her mener 6 ud af 10 at regeringen håndterer opgaven dårligt.
Efter Kirsten Nissens opfattelse er baggrunden befolkningens utilfredshed klar.
-Års snak om en kvalitetsreform og milliarder, der er på vej, har ikke ændret realiteterne. Skoletoiletterne er stadig møgbeskidte, offentlige bygninger og bosteder er nedslidte og den sociale og sundhedsmæssige service halter.
-Alle målinger viser, at uligheden er vokset under denne regering. Antallet af fattige er vokset. Antallet af unge, der får en uddannelse falder. Og den nødvendige omfordeling er mindsket.
-At regeringspartierne stadig har ambitioner om at fortsætte af ulighedssporet er de konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose et godt eksempel på. Hun har netop foreslået, at børn niveaudeles helt fra første klasse. Vi har gennemskuet hendes inderste ønske: En klasse for dem, der rider. Og en klasse for dem, der skal muge ud under hestene…
Skal ikke være berøringsangste
Selv om der altså er masser af grunde til at fordømme regeringen og dens politik, så skal det bare ikke gøre os berøringsangste, fortsatte Kirsten Nissen.
-Tværtimod. Vi skal møde regeringen i åben konfrontation, når der er noget at komme efter. Så da regeringen i 2007 inviterede fagbevægelsen til trepartsforhandlinger sagde vi ja tak. Hos Socialpædagogerne har vi altid sagt ja tak, når vi blev inviteret. Vi vil simpelt hen undersøge, om vi kan opnå noget for vores medlemmer.
-Vi var enige med regeringen om én ting: Hvis der skal større kvalitet i den offentlige sektor, skal der flere hænder og hoveder til. Vores ambition var dertil større kompetencer og bedre arbejdsmiljø. Og vi fik tilfredsstillet vores ambitioner om at få større kompetencer, bedre arbejdsmiljø og en seniorordning.
-De resultater, vi opnåede kunne vi ikke have opnået på anden vis – heller ikke ved OK-forhandlingerne. De aftaler, vi opnåede blev for manges vedkommende forhandlet færdige i forbindelse med OK08, sagde Kirsten Nissen.
Ny grunduddannelse
Kirsten Nissen kom i sin beretning også ind på, at uddannelsesområdet har fyldt en hel del i denne kongresperiode. Herunder at der er vedtaget en bekendtgørelse om den nye pædagoguddannelse.
-Det lykkedes os i den forbindelse at få flere af vores centrale krav igennem – krav til øget specialisering og krav om, at en af de lange praktikker skal gennemføres på vores område. I forhold til specialiseringen havde vi ønsket en direkte henvisning til det socialpædagogiske arbejdsområde, som de er beskrevet i serviceloven. Det fik vi desværre ikke, sagde Kirsten Nissen.
Hun nævnte i den forbindelse de store problemer, der i øjeblikket er på uddannelsesområdet.
-Vi får for få ansøgere. Og så har vores uddannelsessteder problemer med at forstå og praktisere specialiseringen i den nye pædagoguddannelse. Tilsammen rejser det spørgsmålet, om vi kan leve med den fælles almene pædagogisk grunduddannelse, sagde Kirsten Nissen og henviste til, at hovedbestyrelsen har givet svaret: Det kan vi ikke. I stedet har vi udarbejdet en skitse til en ny socialpædagogisk grunduddannelse, som vi arbejder på at få sat på skinner som forsøgsuddannelse. Målet er at skabe en ny uddannelse for vores fag.
Det var en udmelding, der virkelig satte sig spor i den efterfølgende debat om formandens beretning.
Se formand Kirsten Nissens beretning:
Kongres-TV: Beretning