Løfte til lærerne
Kongressen forkastede forslag om at lade lærerne skifte til Danmark Lærerforening, men lærerne blev lovet klare forbedringer i forbundets indsats over for deres faggruppe
Det er jo ikke, fordi vi ikke kan lide hinanden. Vi har bare noget forskelligt at snakke om. Sådan sagde Karsten Hou, der som lærer gik på kongressens talerstol og talte for forslaget om at lade lærerne skifte til Danmarks Lærerforening.
Forslaget kom fra generalforsamlingen i Kreds Storstrøm oven på en lang debat i Socialpædagogens spalter om det rimelige og rigtige i, at lærerne er organiseret hos Socialpædagogerne.
Karsten Hou henviste til sine 27 år som lærer for udsatte børn og til, at det først var i forbindelse med et jobskifte for et par år siden, han måtte skifte fra lærerforeningen til Socialpædagogerne.
-Kan SL så tilbyde det samme? Nej, det kan I ikke, sagde han og pegede på, at han ikke føler sig repræsenteret i de for lærerne så afgørende forhandlinger om de lokale arbejdstidsaftaler.
Før Karsten Hou gik på talerstolen havde forbundskasserer Kaj Skov Frederiksen forklaret, hvorfor Hovedbestyrelsen opfordrede til at forkaste forslaget:
-Selv forklaringen er enkel: Den danske model. Socialpædagogerne har overenskomsten på området, og derfor skal lærerne på døgninstitutionerne være organiseret hos os. Arbejdet med de her børn kræver flerfaglighed, og her skal både socialpædagoger og lærere bøje deres faglighed, sagde han.
Det har ikke været godt nok
Derefter gik Kaj Skov Frederiksen selvkritisk til værks og medgav, at den indsats, Socialpædagogerne hidtil har gjort i forhold til lærerne ikke har været god nok:
-Der er ingen undskyldninger for ikke at gøre noget tidligere. Men det gør vi nu, sagde han.
Han pegede på oprettelsen af det nyoprettede netværk for lærerne, som skal være et forum for udvikling af fagligheden, og der skal i den kommende tid oprustes på indsatsen omkring løn- og ansættelsesvilkårene – ikke mindst i forhold til arbejdstidsreglerne.
-Vi vedkender os ansvaret, sagde Kaj Skov Frederiksen.
Men Karsten Hou fastholdt altså, at han ikke tror, Socialpædagogerne kan varetage hans interessser, og henviste til, at der alene i Ringsted, hvor han arbejder, er 15 tilbud, hvor arbejdstidsaftalerne skal på plads.
Og så handler det om faglighed og fagligt fællesskab, sagde han.
-Her på kongressen har I snakket om, at I vil have en socialpædagogisk uddannelse. Og det er godt, selvfølgelig skal I have det. Men jeg har en læreruddannelse – jeg er lærer, sagde han.
Unikke muligheder
Derefter gik Flemming Kjærgaard Andersen på talerstolen. Han er nyudpeget netværksansvarlig for lærer-netværket, og han lagde ud med at understrege, at det for ham er vigtigt at skille fagligheden og det fagpolitiske ad.
På det faglige felt advarede han mod to faldgruber i arbejdet med børnene: Der kan enten være for meget behandling eller for meget skole.
-Men arbejdet giver også helt unikke muligheder for at få de to fagligheder til at mødes, og derfor synes jeg, at vi naturligt hører hjemme hos Socialpædagogerne.
Når det handler om fagpolitikken, konstaterede Flemming Kjærgaard Andersen, at det nok skal passe, at der er 80-85 procent af lærerne, der føler, at de organiseret det forkerte sted. Og så rettede han en hård kritik mod den hidtidige indsats, forbundet har ydet i forhold til lærerne. De har været glemt, har ikke kunnet få den relevante støtte, er ikke blevet omtalt i Socialpædagogen og har haft god grund til at føle sig fejlplacerede, sagde han.
Flemming Kjærgaard Andersen citerede forbundsformand Kirsten Nissen for hendes forsikringer i beretningen om bedre kvalitet i medlemsservicen, og sagde, at han ville fastholde forbundet på det.
-Det har været for dårligt i Socialpædagogerne. Nu er der begyndt at ske noget, og jeg synes vi er nået langt i Kreds Lillebælt. Men samlet set skal der ske meget, og når jeg står her igen om to år, må vi se, hvordan situationen er. Ellers må jeg genoverveje, om vi er organiseret det rigtige sted, sagde Flemming Kjærgaard Andersen.
Ved den efterfølgende afstemning blev forslaget forkastet med et massivt flertal – kun to stemte for.
Kongres TV, Forslag og valg:
Indkomne forslag og valg