icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kongres

Masser af fælles interesser

Kommunerne har brug for socialpædagogernes viden i de kommende års udvikling af den lokale indsats, sagde Tove Larsen fra KL’s Social­ og sundhedsudvalg

Et sundt menneske er et, der ikke er blevet under-søgt godt nok af lægerne. Sådan jokede formanden for Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg, Tove Larsen (S) med sit eget udsagn om, at kommunerne generelt  set er sluppet meget godt fra kommunalreformen.

-Selvom vi endnu ikke er i hus med målene om helhed, sammenhæng, inklusion og nærhed, så bevæger vi os i den retning, sagde Tove Larsen.

Men selvfølgelig har der været kedelige enkeltsager, medgav hun:

-De er ikke repræsentative for indsatsen, men er hyppige nok til, at vi ikke kan sidde dem overhørigt, sagde Tove Larsen og advarede mod at tro på mirakelløsninger med midler som flere tilsyn eller flere ressourcer til mere personale og bedre uddannelse. Og de dårlige eksempler undgår vi heller ikke ved at indføre flere regler og  mere statslig kontrol, sagde hun.

Selvfølgelig kan flere ressourcer hjælpe, men de er kun en del af løsningen, sagde hun.

-Der er jo ingen grund til at bygge nye boliger til udviklingshæmmede, hvis ‘nissen’ – i form af den gamle institutionskultur – flytter med.

Og så er der jo lige det, at ressourcerne ikke hænger på træ-erne i disse tider – som de nylige kommunale budgetlægninger har vist, konstaterede hun.

Fælles interesser
Hendes anden overskrift i talen var de socialpædagogiske værdier og den betydning, de har for indsatsen over for udsatte borgere.

-Værdier kan være den stærkeste drivkraft til udvikling – både hos socialarbejderen og brugeren. Men de kan også udgøre den sejeste modstand mod forandringer, konstaterede hun.

-Der ligger rigtigt mange ressourcer og god energi i at arbejde åbent med værdielementer på arbejdspladsen. Så selv om der ikke bliver tilført penge og flere kolleger, så kan der mange stedet godt være en uudnyttet værdiressource på den enkelte arbejdsplads.

På børne- og unge-området opfordrede Tove Larsen social-pædagogerne til at gå ind i arbejdet med at udvikle mere sammenhængende indsatser  i lokalområderne, for hvis det skal lykkes, skal der arbejdes tværfagligt.

-Bring jeres viden i spil i dialogen med jeres kolleger i kommunen om, hvordan I mener indsatsen over for udsatte børn og unge skal udvikles i de  kommende år. Vi har en fælles interesse i, at kvaliteten er i top – både i det forebyggende arbejde og på døgntilbud. Og vi har en fælles interesse i at kunne dokumentere over for borgere og Folketinget, at kvaliteten er i top, sagde Tove Larsen.

Det skal blandt andet sikres gennem mere forskning og udvikling af socialfaglige metoder til mere systematisk at kunne følge op på effekten af indsatsen over for det enkelte barn.

-Hvis I er enige i de  synspunkter, har vi en fælles interesse i – ved enhver given lejlighed – at opfordre politikerne på Christiansborg til at sætte flere midler af til forskning på det sociale område, sagde Tove Larsen.


Formand for KL’s Social- og Sundheds-udvalg borgmester Tove Larsen
 
Pas på med kommunikationen når der er mediehistorier omkring uheldige situationer - det er svært at få et realistisk billede. Status efter kommunalreformen - hvor er vi? De socialpædagogiske værdier. Fokus på børn og unge området.
Kongressen liveSe video  

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse