icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kongres

Regionerne: Ny uddannelse

Danske Regioner ønsker en ny socialpædagogisk uddannelse, så socialpædagogerne bedre kan klare de meget specialiserede sociale opgaver

Danske Regioner stiler efter at få et specialiseret socialt område i verdensklasse, og en af forudsætningerne for at nå derhen er en veluddannet socialpædagogisk stab, fortalte Aleksander Aagaard, næstformand i sundhedsudvalget i Danske Regioner, da han talte på Socialpædagogernes kongres.

-Vi deler med andre ord Socialpædagogernes opfattelse  af, at der er behov for en socialpædagogisk grunduddannelse, der klæder de færdiguddannede på til at varetage de stadigt mere specialiserede opgaver på området.

-Den milde specialiseringsmulighed i pædagoguddannelsen, der blev indført med den seneste reform af uddannelsen er langtfra tilstrækkelig til at matche det behov, de færdiguddannede møder på arbejdspladsen, sagde Aleksander Aagaard, der fortalte at regionerne i fællesskab har udarbejdet kvalitetsmodeller på socialområdet for at give det et kvalitetsløft.

-Socialpædagogerne deltager aktivt i både arbejdet med kvalitetsmodellen og en lang række andre kvalitetsprojekter, som parterne i fællesskab har igangsat. Danske Regioner sætter stor pris på Socialpædagogerne som samarbejdspart og som allieret i arbejdet på at få højnet ambitionsniveauet på det socialiserede sociale område.

Bekymret for udviklingen
Danske Regioner er bekymrede for udviklingen inden for det sociale område, fortalte Aleksander Aagaard. De store kommuner kan godt klare de specialiserede sociale opgaver, men bekymringen går på de kommuner, som er for små til at opretholde specialiseringen. Regionerne er også bekymrede for hele konstruktionen og regelsættet omkring det sociale område.

-Vi anser det for særlig problematisk, at kommunerne løbende har adgang til at trække institutioner hjem. Muligheden for løbende at overtage regionalt  drevne tilbud forringer regionernes mulighed for en lang-sigtet og strategisk planlægning og udviklings af det regionale tilbud.

Aleksander Aagaard påpegede, at det skaber utryghed hos brugere og pårørende og hos medarbejdere, så det påvirker regionernes muligheder for at rekruttere medarbejdere. Og der er brug for, at den høje grad af faglighed og specialisering fastholdes et sted

-I lyset af regionernes rolle på sundhedsområdet vil det i Danske Regioners øjne være indlysende at forankre den faglige specialisering i forhold til disse målgrupper i regionalt regi.


Se Aleksander Aagaards indlæg fra kongressen:
Kongressen liveSe video  

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse