icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kongres

Vil lave rammer for hjælpen

Velfærdsministeren vil lovgive om, hvilken hjælp, udsatte skal have, og hvornår den skal gives, hun vil også kigge på den socialpædagogiske indsats, fortalte hun de kongresdelegerede

Jeg er glad for at se, at Socialpædagogerne har sat lighed på dagsordenen, og jeg er naturligvis endnu mere glad for at se, at jeres og mine tanker om, hvad lighed er, ikke ligger så langt fra hinanden: At lighed også gælder de udsatte grupper, sagde velfærdsminister Karen Jespersen (V) til deltagerne på Socialpædagogernes kongres.

-Samfundet fungerer dårligt, hvis der er for stor ulighed mellem grupperne. Så det skal vi hele tiden være opmærksom på.

Ministeren glædede sig over samarbejdet med Socialpædagogerne.

-Det er supergodt. Vi er stort set enige om de udfordringer og de problemer, som vi står overfor, og hvordan de skal løses.

Og her lytter ministeren gerne til social-pædagogerne.

-For I er nogle af dem, der i jeres arbejde kan  registrere, hvilken hjælp de udsatte har brug for, og den viden er værdifuld for os, når vi skal se på, hvordan vi kan forbedre vilkårene for de udsatte grupper.

Karen Jespersen lagde vægt på, at det var vigtigt at forebygge de sociale problemer, og en af metoderne er, at der helt overordnet i lovgivningen bliver sat rammer for, hvilken hjælp der skal gives til udsatte.

-Der skal ikke laves detaljerede retningsliner, men vi er nødt til at have nogle klarere rammer for hjælpen. Når der for eksempel er en sag som  Strandvænget, så reagerer vi i Folketinget uhensigtsmæssigt ved kun at forholde os til den ene sag, som vi så straks vil have gjort noget ved.

-I stedet bør vi lave klare regler for hjælpen.

Og jeg taler ikke om at bryde ind i det kommunale selvstyre, men vi har brug for nogle regler for, hvilken hjælp, der skal være til stede. Og også klare retningslinjer for, hvornår der skal gribes ind. Og hvis det er et barn, skal der som noget nyt stå, at hjælpen skal tage udgangspunkt i barnet.

-Vi ved godt, hvilken hjælp, der skal til, og vi ved også godt, hvornår barnet udsender signaler på mistrivsel, alligevel viger vi lidt tilbage for at skrive det ind i en lov, fordi det er svært.

Men det arbejde skal gøres, og Socialpædagogerne er en af de samarbejdspartnere, ministeren vil hente hjælp hos, når reglerne i serviceloven skal laves om. Den første del af det arbejde kommer med i den såkaldte Barnets Reform, der ventes vedtaget i foråret 2009.

Ministeren vil også kigge på den socialpædagogiske indsats og opstille mål og retningsliner for det arbejde.

-Det sociale område er i det hele taget præget af, at vi ikke arbejder særlig systematisk. Vi må blive bedre til at opstille mål for indsatsen og metodevalget skal være klart.

-Den allerstørste udfordring i de kommende år er ifølge ministeren at gøre noget ved den gruppe af voldelige unge, som eksempelvis brænder bygninger af.

-Det er vigtigt, at vi får standset det, for hvis deres adfærd får lov til at udvikle sig, er det i høj grad noget, der vil påvirke ligheden i samfundet.

Og det nytter ifølge Karen Jespersen ikke noget at kaste flere penge og personaleressourcer efter gruppen.

-Vi har brug for, at I og kommunerne arbejder mere systematisk med dem og blandt andet analyserer, hvilken adfærd de unge skal have. Ellers er der fare for, at vi sætter ligheden overstyr.


Velfærdsminister og minister for ligestilling Karen Jespersen
Stor lighed i det danske samfund sikrer et fælles værdigrundlag. Solidariteten er stor, og vi vil gerne gøre en indsat for at hjælpe andre. Vigtigt at fokusere på socialpædagogikken for at højne velfærden. Den største udfordring er belastede børn og unge. På det område skal der ske stramninger rent lovmæssigt, og vi skal blive bedre til at arbejde mere metodisk og systematisk
Kongressen liveSe video

Vi fangede velfærdsministeren, da hun havde holdt tale på Socialpæ¦dagogernes kongres.
Hvad anser hun som det vigtigste punkt på dagsordenen indenfor det socialpædagogiske område?
Og hvad siger hun til Socialpædagogernes undersøgelse, der viser mangel på socialt beredskab i kommunerne?
Kongressen liveSe video

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse