På landevejen dagen lang og ugen ud
Anbringelseskonsulent Claus Steinmetz har tilsyn med familieplejere og opholdssteder
De farter omkring dagen lang og ugen ud. Men tirsdag mellem 8.30 og 12 er de på kontoret alle fem. Der er gruppemøde med kollegial supervision og visitation. Arbejdet er planlagt, men alligevel hænder ufattelig meget uplanlagt.
Claus Steinmetz er en af de fem. Han arbejder som anbringelseskonsulent i Vejen Kommune og kører et par tusinde km hver måned. Derfor har han en avanceret bil, synes han da selv, hvor han kan ordne kontorarbejde med sin telefon koblet på radioen og med forbindelse til computeren hjemme på kontoret, så han også kan besvare e-mails fra førersædet.
I de fleste andre kommuner ville Claus Steinmetz stillingsbetegnelse være familieplejekonsulent. Men da han ud over familieplejerne også har tilsyn med opholdssteder for børn og unge op til 18 år og tilsyn med de unge, der er i efterværn, blev titlen gjort bredere, da sammenlægningen alligevel vendte op og ned på det meste.
Claus Steinmetz har arbejdet på feltet i små to år. Før det var han familiekonsulent i Kolding, hvor han også prøvede hjemme-hos-funktionen. I Haderslev var han værkstedslærer på en produktionsskole, og før han blev pædagoguddannet som 40-årig, svingede han gryder og grej som køkkenchef og kok.
Men lad os lige vende tilbage til den kommunalreform:
– Vi havde massive problemer, da vi kom fra fire kommuner og startede samarbejdet. Vi gjorde alle sammen, som vi plejede, og det var ret forskelligt. Så fik vi en proceskonsulent som coach, og nu efter halvandet år fungerer det. Alle i gruppen brænder for arbejdet, fortæller Claus Steinmetz.
Han vil helst starte dagen kl. 8 med at tjekke post og mail – er der sket noget i løbet af natten? Så starter han motoren og er på landevejen til 16–18 stykker i det håb at kunne slutte arbejdsugen torsdag aften og afspadsere om fredagen. Men så ligger der også 30 mails mandag morgen. En lidt død dag indeholder 15–20 telefonsamtaler, en almindelig 30. Ingen af de fem på kontoret har under 50 børn, og derudover har Claus og nærmeste kollega tilsyn med opholdsstederne. Venner i netværket for kuratorer og familieplejekonsulenter siger, at en fuldtidsstilling svarer til cirka 30 fuldtidsbørn.
– Vi har travlt, men det er godt arbejde. Jeg har børn i Holbæk og nord for Limfjorden, hvor jeg kun når ét besøg på en dag. Men herhjemme kan jeg nå tre måske, når jeg er i Esbjerg, Ribe, Sønderborg, Aabenraa, Holsted eller Spøttrup. Og det fine er, at vi har uddelegeret stor kompetence ud fra KL’s familieplejehåndbog. Det betyder, at jeg kan afslutte forespørgsler på telefon og mail og give ordentligt svar med det samme. Derfor er der ikke mange hængere.
Ud over tilsyn arbejder Claus med supervision samt uddannelse og godkendelse af familieplejere. Vejen Kommune benytter RUGO-modellens ti moduler, og der er altid en konsulent med på forløbet. Derudover interviewes den enkelte familie to gange af to konsulenter, der udfærdiger en socialrapport som led i godkendelsen.
– Vi er meget hårde. Har du mistet et modul for eksempel, så er det en ommer.
– Det er det her, jeg gerne vil lave. Det er tilfredsstillende, og min kollega og jeg skal på den nye diplomuddannelse om børn og unge. Det bliver en til to dage om ugen i tre år. Jeg glæder mig, siger Claus Steinmetz.
Erfaringsudveksling fra netværket