Et godt øje til drømme og mål
Men bostøtte Torben Nygaard er sikker på, lokalpsykiatri kan blive bedre og mere præcis
Jeg vil gerne være med til at udvikle måder, hvorpå vi kan støtte mennesker med sindslidelser, der bor i egen bolig. Vi har fokus på deres drømme og mål frem for på begrænsningerne. Men jeg er sikker på, vi kan blive bedre og mere præcise, siger Torben Nygaard, der arbejder som bostøtte i Lokalpsykiatri Vest i Århus Kommune.
– Når jeg sidder derude, skal jeg have troen på, at borgeren kan komme videre i sit liv.
Da han startede for 13 år siden, var der 30 socialpædagoger på arbejde som bostøtter. Nu er der omkring 200, fordi de store institutioner er væk, og hospitalerne har langt færre pladser. Der er nu en grundlæggende, pædagogisk viden på det psykiatriske felt, som gør det spændende og berigende at være med. Torben har selv to moduler af diplomuddannelsen i socialpsykiatri – rehabilitering og videnskabsteori.
Og lige nu er han ved at uddanne sig til CARe-instruktør for at kunne understøtte mennesker med sindslidelser i deres recovery-proces. 17 socialarbejdere i Århus er blevet undervist af hollænderne Jean-Pierre Wilken og Dirk den Hollander, der står bag bogen ‘Rehabilitering og Recovery – en integreret tilgang’. Torben og de øvrige 16 skal undervise på kommunens nye grunduddannelse for alle ansatte inden for socialpsykiatrien i Århus. Uddannelsen skal fremme fokus på den personlige proces frem mod at få styringen tilbage i sit eget liv.
Men ellers handler Torbens arbejdsliv om besøg. Han er hjemme hos en til fem mennesker på en dag, ti på en uge, hvoraf nogle får flere besøg. Virkeligheden er travle dage, kaotiske dage, velfungerende dage.
– Det handler om at få deres tilværelse til at blive så godt fungerende som muligt. Jeg skal finde balancen mellem massiv støtte og måske et lillebitte puf i forhold til alle mulige behov som indkøb, kontakt til offentlige myndigheder, dagtilbud, kursus eller beskæftigelse. Men først og fremmest er det samtale, snak og planlægning. Inden for de første tre måneder med et nyt menneske skal der i dialog laves en handleplan. Derefter skal planen fornys hvert halve år.
– Vi kommer tæt på de mennesker og skaber en relation, vi kan arbejde ud fra frem mod et mål. Det er udfordrende, for nogle gange oplever vi magtesløsheden. Der er så megen smerte, så meget, der ikke er lykkedes, fordi mange er snublet på den håbefulde vej til drømmen.
– Når jeg sidder derude, skal jeg have troen på, at borgeren kan komme videre i sit liv, selv om han eller hun måske selv har opgivet. Jeg skal drøfte ideer, tanker, ønsker og drømme med vedkommende, så vi sammen kan finde nogle andre håb og sætte nogle nye mål. Og heldigvis er der mange, som gerne vil fange oplevelsen af at have styringen i deres liv. De fleste er pensionister og kan få gode tilværelser uden for mange krav. Og nogle har det så godt, at de for eksempel kan klare skånejob, fortæller Torben.
En fast partner i de sindslidendes liv er medicinen. Den skal Torben Nygaard også vide noget om. Der er virkninger og bivirkninger at holde styr på, og Torben taler med sine medborgere om, hvor vigtigt det er, at de er i åben dialog om det hele med dem, der udsteder medicinen. Oplysning begge veje er central for rigtig medicinering.
Erfaringsudveksling fra netværket
n