icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Sygefravær

Højt sygefravær gribes forkert an

Det er fejlagtigt at se medarbejderne som problemet og årsagen til højt sygefravær. Man skal i stedet se på arbejdsvilkårene

Istedet for at jage den enkelte medarbejder, der har højt sygefravær, skulle politikere og topchefer i stedet fokusere på trivslen på arbejdspladserne. Det mener konsulent i lederuddannelse Erik Parkvald, der interviewes til Nyhedsbrevet A4.

Det er nemlig politikere og ledere, der skaber de vilkår på arbejdspladsen, der gør folk syge. Regeringen vil gerne en større del af langtidssygemeldingerne til livs og har netop offentliggjort en 80-siders handlingsplan for, hvordan man nedbringer det sygefravær, der årligt koster samfundet 37 milliarder kroner.

Men den plan vil nok næppe gøre fra eller til, mener Erik Parkvald, der er selvstændig konsulent med 20-års erfaring i rådgivning og uddannelse  af ledere især inden for den offentlige sektor.

Regeringens plan lider nemlig af den grundlæggende fejl, at den alt for ensidigt fokuserer på at få den syge tilbage på arbejde så hurtigt som muligt – i stedet for at gøre noget ved de forhold på arbejdspladsen, som gør medarbejderen syg.

- De metoder, man hidtil har brugt, ser ikke ud til at virke. Det bliver jo bare værre. Var det så ikke på tide at finde på noget andet? Det er derfor, jeg mener, at i stedet for at skrue på medarbejderne, så skru dog på ledelsen, siger Erik Parkvald.

Han siger videre, at sygefravær på grund af et brækket ben eller influenza er der jo ikke meget at gøre ved. Men sygefravær kan også skyldes pjæk. Og det er for så vidt i orden at pjække, når medarbejderen gør det for at passe på sig selv.

- Pjæk er nemlig ikke nødvendigvis et tegn på, at der er noget galt med medarbejderen. Det er et tegn på, at der er noget galt med arbejdspladsen. For glade og tilfredse medarbejdere vil gerne på arbejde, siger han.

Kilde: Ugebrevet A4 nummer 24.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ledere og mellemledere