icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Nu vender bøtten

Det er den 3. torsdag i måneden, klokken har passeret 16.30 og 3F’s kantine, på Sjællandsvej i Vejle, summer af snak og latter fra unge stemmer.

Der er Café Bøtten aften, cirka 20 unge senhjerneskadede er mødt op for at få en hyggelig aften sammen med andre ligestillede unge. Kigger man sig om, foregår der noget ved alle bordene, et sted bliver der spillet kort, et andet sted Trivial Persuit, et andet sted igen er det Back gammon der er gang i. Der er også et par borde, hvor der “bare” bliver snakket. Nogle er gået i kælderen for at spille Dart, billard eller Pool. I den ene ende af kælderlokalet er der sådan nærmest hyggebelysning, dette bruger et par unge til at have lidt tid sammen, der bliver fnist og leet stille fra hjørnet.

Køkkenet summer af aktivitet. De unge hjælpere fra “Ungdommens røde kors” har gang i både gryder, potter og pander, lige i aften er det nu mest ovnen, der bliver brugt. Et par af de  unge er kommet ud i køkkenet for at hjælpe med at lave dagens menu. I aften er det pizza. Der skal laves 15 pizzaer, så der er brug for al den hjælp der kan skaffes.

Pludselig kan man høre på de unges stemmer, at der sker noget i kantinen. Der bliver råbt højt “Hej Hans, hvor er det godt at se dig igen, det er længe siden du har været her, har du ikke Mette med?” Og så går snakken endnu mere lystig end før.

Hvad er café bøtten?
Hvordan er den kommet til og hvorfor er den så vigtig for de unge senhjerneskadede?

Café bøtten er en Cafe for unge senhjerneskadede mellem 18 og 35 år. Caféen har åben den 3. torsdag i måneden, på nær i juli måned hvor Caféen holder ferie. Skulle en Café aften falde på en helligdag, så flyttes Café aftenen til en anden torsdag i samme måned. Caféens julefrokost holdes en fredag aften i december, så der er mulighed for at sove længe dagen efter.

Formanden for hjerneskadeforeningen i det tidligere Vejle Amt, Niels Henry Andersen havde i flere år oplevet, at de unge manglede et sted at mødes kun  for dem. Derfor tog han kontakt til Aktivprojektet.

Caféen opstod derefter i et samarbejde mellem Niels Henry Andersen, leder af og medarbejder i Vejle amts satspuljeprojekt for senhjerneskadede (Aktivprojektet) socialrådgiver Karen Lund og ergoterapeut Anne Petersen. Aktivprojektet var fysisk placeret i forbindelse med Bo- og Rehabiliterings centeret i Hedensted.

Niels Henry Andersen tog kontakt til Karen Lund for at høre, om ikke hun havde lyst og mulighed for, at være med til at starte en Café op for unge senhjerneskadede.

Det havde hun og grundlaget til Caféen var lagt.

Hvordan blev café bøtten til?
Vi, pædagogerne Bente Voigt og Pia Zeberg blev ansat som Café -bestyrere. Vi har mange års erfaring inden for det neuropædagogiske område, dels fra arbejdet på Vejle Fjord og fra Fogedvænget. Det er de samlede erfaringer, vi gør brug af i arbejdet med unge senhjerneskadede i Café Bøtten.

Vi er begge opmærksomme på, at målgruppen har svært ved at huske, har manglende opmærksomhed og kan have svært ved at komme af sted på grund af manglende initiativ.

Efter at Café bestyrerne var ansat, gik benarbejdet med det praktiske i at få Caféen op at stå, i gang. Lokaler blev fundet, aftaler blev truffet om:

  • økonomi
  • div. indkøb
  • Caféens åbningstider
  • Caféens indhold
  • Arbejdsfordeling

Vi var enige om, at der skulle laves mad, og alle kunne spise sammen, et let måltid til en overkommelig pris på 25 kroner. Der blev snakket om succeskriterier osv. 2 måneder senere, den 3. torsdag i september 2004 åbnede Café Hovedtropperne for første gang. Der kom 12 unge mennesker, succeskriteriet var sat til 5. Det første mål var nået.

Hvorfor skulle der ansættes pædagoger?
I Caféen er pædagogerne bestyrere, og de kommer hver gang.

Flere af de unge kan have svært ved selv at tage kontakt, andre kan have brug for hjælpen til at få hentet maden osv, men vigtigst af alt, der skal være plads til alle. Pædagogerne skaber, blandt andet via deres neuropædagogiske erfaringer, trygge – og sociale rammer, hvor alle kan tilgodeses. Nogle få af de unge finder selv hinanden, men flertallet af dem har brug for støtte til at opsøge de andre for at komme i gang med et spil eller anden social hygge. Flere af brugerne har en dårlig hukommelse, manglende overblik/opmærksomhed og kan have svært ved at huske, dette er blandt andet grunden til, at alle brugerne får et visitkort med mødedatoerne for hele året.

Caféen ejer en mobiltelefon, og dagen før en Café aften, sendes en SMS til alle medlemmer med beskeden: ‘Hej! Der er Café Bøtten i morgen kl. 16.30 til 20.30. Vi ses. Hilsen Bente og Pia’

I Caféen skabes nye venskaber og viljen til at ses/mødes er der, men det er svært for de  unge at få gjort noget ved det, pædagogerne “puster” til denne kontakt, hjælper og opfordrer til at bytte mobilnumre, spørger til om de har besøgt hinanden og hjælper med at få en aftale med dato og klokkeslæt osv.

Nu, to et halvt år senere, har Caféen cirka 18-25 besøgende hver gang.

Navnet “Café Hovedtropperne” blev snart ændret til ”Café Bøtten”, navnet er demokratisk valgt af de unge selv. “Café Bøtten” blev valgt blandt de mange gode forslag, for som de sagde “nu vender bøtten!”.

Ungdommens Røde Kors er siden kommet til. De hjælper med indkøb, at tilberede maden samt oprydningen efter. Er tiden til det, tager de gerne del i et spil eller to med de unge. En stor hjælp der får det praktiske til at fungere.

Hvorfor er café bøtten vigtig for de unge?
Café Bøtten er vigtig for de unge, for at de kan få et ungdomsliv med andre ligestillede, de kan mødes med andre senhjerneskadede uden, at skulle forklare hvorfor de for eksempel ikke lige kan huske så godt, hvorfor de måske har ar i ansigtet eller på armene.

De unge senhjerneskadede har, i lige så høj grad som andre, brug for et unge liv med kærester, café miljø og socialt samvær.

Det kan de få i Café Bøtten. De kan få støtte til at lave aftaler med andre unge, aftaler der går ud over Caféens rammer.

En enkelt bruger af Caféen er flyttet til Vejle pga. Caféen, en kommer fra Silkeborg for at være med, to andre kommer den lange vej fra Nordborg kun for at deltage i Caféens sociale liv, møde nye som gamle venner.

Vi, der har været med i arbejdet med at starte Café Bøtten op, er enige om, at Café Bøtten er et åndehul for de unge. Et sted hvor de kan mødes, snakke og nyde hinandens selskab.

Vi mener, der er brug for lignende steder over hele landet.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat, Synspunkt