icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Aieji-optakt

Kommunen skal aktiveres

Forsorgshjemmet Dalhoffsminde har fundet en fremgangsmåde, der fremskynder processen med at få lavet en handleplan for den hjemløse: De skriver og orienterer den kommunale sagsbehandler, når en hjemløs er kommet ind på forsorgshjemmet

I sagens natur kommer en hjemløs ofte ind fra gaden og tager ophold på et forsorgshjem eller herberg. Det kan være svært for en kommune at vide, når det sker, for mange hjemløse er også så at sige kommuneløse. Mange kommuner er ikke klar over, at de skal betale for opholdet, selv om de ikke har visiteret borgeren. Og mange kommuner får ikke udarbejdet en handleplan sammen med den hjemløse, selv om de er forpligtet til det.

Forsorgshjemmet Dalhoffsminde i Haderslev har fundet en god løsning på de problemer. Siden kort efter nytår er de begyndt at orientere kommunen, når en hjemløs tager ophold:

-Vi synes, tre-fire-månedersreglen er god, fordi der kommer fokus på, at handleplanen skal laves. Efter den hjemløse har været hos os i tre-fire uger, sender vi et brev til den kommunale sagsbehandler, hvor vi orienterer om, at en hjemløs er flyttet ind hos os, og at vi forventer, der ligger en handlingsplan i løbet af en måned, fortæller socialpædagog Lene Nauheimer på Dalhoffsminde.

Socialrådgiver på Dalhoffsminde Susanne Kolding uddyber:

-Det her arbejdsredskab er simpelthen så godt, fordi vi er tovholdere, og den enkelte kontaktpædagog hos os henvender sig til kommunen. Med det her brev lægger vi op til, at vi gerne vil have et samarbejde, og hvis der allerede er lavet en handleplan, vil vi gerne have en kopi af den, siger hun.

Susanne Kolding oplever stor samarbejdsvilje fra kommunerne, men samtidig også, at mange kommuner hverken

er klar over, at de skal betale refusionstaksten eller at de er forpligtet til at lave handleplaner sammen med den hjemløse.

-Vi har haft eksempler på kommuner, som har reageret på brevet og sagt ‘vi vil ikke betale’, fordi de ikke kendte den hjemløse og havde ikke visiteret nogen, fortæller Susanne Kolding.

I brevet nævner Dalhoffsminde refusionstaksten på 955 kroner per døgn, hvilket kan være med til at sætte lidt skred i tingene.

–Vi synes jo også, de skal have noget for deres penge, fastslår Lene Nauheimer.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Marginaliserede