Skarp kritik af Århus kommune
KL-rapport kritiserer kulturen i Århus Kommunes socialforvaltning. Den med virkede til det svigt, der blev beskrevet i TV2- dokumentaren “Er du mors lille dreng? – 10 år efter”
Behandlingen af sager om udsatte børn har været helt gal i Århus Kommune.
Hensynet til barnets tarv blev sat til side, fordi der i stedet var fokus på samarbejdet med familierne.
Og det kan topledelsen i Socialforvaltningen holdes ansvarlig for.
Det er konklusionen i en rapport fra KL, der gennemgår omstændighederne omkring fem anbringelsessager, hvoraf den ene har været i mediernes rampelys, nemlig “Mads-sagen” som blev beskrevet i TV2- dokumentaren “Er du mors lille dreng? – 10 år efter”.
Programmet handlede om drengen Mads, der levede under rædselsfulde forhold hos sine forældre, og først blev fjernet 14 måneder gammel – selv om kommunen mange gange blev gjort opmærksom på omsorgssvigtet.
Ifølge rapporten var der i Århus Kommune udviklet en kultur, “hvor ‘mindste indgrebs princippet og familiesamarbejdsmodellen’ (…) bliver brugt som legitimation for at undlade at gennemføre de beslutninger og sagsbehandlingsmæssige skridt, som i de konkrete sager er helt nødvendige for at behandle sagerne i overensstemmelse med sociallovgivningen og fastholde fokus i rette tid på barnets bedste.”
Sagen har tidligere fået Århus Kommune til at skille sig af med socialchef Leif Gjørtz Christensen, og ifølge KL-rapporten er der ikke grundlag for at fyre de tilbageværende chefer.
Derimod får fire ledere en såkaldt “skriftlig tjenestebehandling”, hvor det præciseres, hvordan de skal udføre arbejdet.
Derudover har Byrådet – som følge af sagerne – vedtaget en udviklingsplan på anbringelsesområdet, der blandt andet indebærer mere kompetenceudvikling, flere sagsbehandlere og en nyoprettet stilling som kontorchef med ansvar for sagsbehandlingen.
Socialpædagogernes kredsformand i Århus, Verne Pedersen mener, at der skal mere til.
-Der er ingen tvivl om, at økonomien har spillet en vigtig rolle i forhold til anbringelseskulturen, og derfor er det også nødvendigt, at der bliver tilført flere ressourcer til området. Ikke kun til flere sagsbehandlere, men også til selve det socialpædagogiske arbejde med de anbragte børn. Siden Mads-sagen kom op i medierne, har Socialforvaltningen i Århus Kommune i 2008 og 2009 haft et merforbrug på anbringelsesområdet på 50-60 millioner kroner, og hvis kommunen vil leve op til loven og de fine ord, forventer vi, at der også i fremtiden bliver sat tilsvarende midler af. Ellers vil vi i hvert fald holde kommunen fast på principperne i den kommende valgkamp, siger hun.