icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Argentina

Store hjerter

Liliana Mocoroa startede LIFE under den store krise i Argentina i 2001. LIFE hjælper fattige og udstødte børn, men får ikke en pesos i støtte fra myndighederne. Alle arbejder frivilligt, og cirka 1500 frivillige har ydet en indsats i LIFE siden starten

  • Tekst og foto: Per Vinther
  • 15-2009 /

Liliana Mocoroa tog en stor beslutning i efteråret 2001. Hun ville hjælpe de fattige og udstødte børn i Argentina.

-Jeg har et stort hjerte, modtager folk med åbenhed, og jeg tror på at hjælpe folk. Vi voksne har et ansvar og skal gøre noget for børnene, mener hun.

Det store sydamerikanske land var præget af en dyb krise i 2001. Store strejker og optøjer kulminerede i december, og den sociale deroute var markant.


-Jeg havde ikke en cykel, rulleskøjter eller legetøj. Mine forældre opmuntrede mig heldigvis til at gøre noget for de fattige, og derfor er min søster, jeg og mine børn godt opdraget til at hjælpe andre.
Liliana Mocoroa


Regeringen gennemførte offentlige nedskæringer og reduktioner i lønninger og pensioner, der kunne mærkes bredt i den fattigste del af den argentinske befolkning. Millioner endte på kort tid i fattigdom, og situationen var desperat.

-Jeg måtte bare gøre noget for at hjælpe de mange fattige børn, og derfor stiftede jeg LIFE, fortæller Liliana Mocoroa.

Hun og hendes datter og hendes søn og gode venner begyndte at samle penge ind i raslebøsser i Buenos Aires, og specielt i de kvarterer med mange turister modtog de penge.

Hun tog ud i de fattige forstæder i hovedstaden, og her begyndte hun så småt at lave aktiviteter for børnene i samarbejde med nogle af de lokale beboere i Ciudad Oculta, Mataderos i de yderste forstæder i millionbyen Buenos Aires.

-Der er mange problemer i de kvarterer med  vold, kriminalitet, aids mm. Vi begyndte med at lave fødselsdagsfester for børnene derude, og de myldrede frem alle steder fra…. Børnene åd selvfølgelig kagen, men også servietterne og stearinlysene, fortæller Liliana Mocoroa.

I dag godt syv år efter kører det hele i faste rammer, og samarbejdet med de lokale er hele tiden blevet udbygget, så de aktiviteter, LIFE laver derude, er tilpasset ønsker og behov. Aktiviteterne for børnene er meget populære, og de strømmer til.

Det ser jeg ved selvsyn denne onsdag eftermiddag, hvor en håndfuld LIFE frivillige fra forskellige lande sammen tager ud for at lave den månedlige fødselsdagsfest for alle de børn, der fylder år i januar.

De frivillige har alle LIFE t-shirts på, så det er tydeligt, hvem de er. Ellers kan der opstå problemer, da det er et råt kvarter, udefrakommende normalt ikke færdes i.

Da vi ankommer, bliver vi modtaget af de første børn, der er kommet fra skole. Det er tydeligt, at de glæder sig, og mens tingene pakkes ud, hjælper børnene med at pynte og puste balloner op. Hurtigt er der også gang i leg og sjipning på fortovet, og flere og flere børn kommer til. Også enkelte mødre er med. De kender LIFE og er trygge ved dem.

Født fattig
Liliana er selv født i Buenos Aires i et fattigt kvarter, der hedder Montegrande.

-Jeg havde ikke en cykel, rulleskøjter eller legetøj. Mine forældre opmuntrede mig heldigvis til at gøre noget for de fattige, og derfor er min søster, jeg og mine børn godt opdraget til at hjælpe andre.

Hun kender til det at være fattig, og hun nyder stor respekt blandt de fattige børn og deres familier i Buenos Aires. Hun kan færdes alene i de belastede kvarterer – det er der ingen andre i LIFE, der kan.

Sandra Acuna bor i det hus, der danner rammen om community centret Los Angelitos, hvor LIFE i dag arrangerer fødselsdagsfest.  Den del af huset, aktiviteterne foregår i, er bygget til med midler fra LIFE. Sandra Acuna leder stedet, og hun er glad for samarbejdet med LIFE.

-Vi er født fattige her, og de fleste børn her har aldrig prøvet at holde fødselsdag derhjemme, og de er derfor rigtig glade for at komme og holde den her, siger hun og tilføjer:

-Børnene elsker de frivillige fra forskellige lande – det får dem til at komme, og familierne ved, at de ikke selv er i stand til at tilbyde de ting og aktiviteter, som LIFE gør.

Hun står og rører i de store gryder i køkkenet. Stedet fungerer også som forsamlingshus om aftenen, hvor folk mod en mindre betaling kan komme hver dag og få et varmt måltid mad. 120 mennesker er tilmeldt denne ordning.

-De fleste familier her har slet ikke overskud  til at tænke på fremtiden, de bliver hængende i fattigdommen og forarmelsen, har intet arbejde, og det er dårligt for deres børn. LIFE er med til at åbne øjnene for børnene, så de får et håb om en fremtid, siger Sandra Acuna.

Ingen offentlig støtte
LIFE er finansieret af donationer efter princippet mange bække små.  Regeringen og myndighederne i Argentina og Buenos Aires gør nemlig ikke noget, selv om Liliana har prøvet at få dem til at agere.

-Ha, ha, nej de gør absolut intet for de fattige derude, understreger Liliana Mocoroa.

Vi er tilbage i LIFE’s kontor midt i Buenos Aires, hvor der er computere, papkasser med genbrugstøj og legetøj og frivillige, der går og kommer. Her er en hektisk aktivitet, og det er her det hele bliver styret fra. I alt fem frivillige kører LIFE til daglig – heraf er de tre Liliana selv, hendes datter og hendes søn.

I huset lejer de værelser ud til de frivillige, og selv Lilianas lejlighed er viet til LIFE:

-Her bor jeg med mine to børn, og vi har hele tiden 2-3 lejere derhjemme, som er frivillige i LIFE. Samtidig underviser jeg i spansk, og alt i alt betaler det vores udgifter, siger hun.

LIFE har i dag ingen problemer med at finde frivillige fra hele verden.

-De finder os, og det skyldes både mund-til- mund metoden og vores hjemmeside, der er på spansk, fransk og engelsk.

Hendes store hjerte smitter af på alle i LIFE, der vidner om mennesker med overskud, og man tror hende virkelig, når hun siger:

-Man skal elske sin næste, og jeg elsker børn. Og børn elsker mig.

LIFE


LIFE  står for “Luchemos para una Infancia Feliz y con Esperanza”, som oversat til dansk betyder: “Vi kæmper for en barndom med lykke og håb”.

LIFE er en argentinsk non-profit, familiedrevet organisation, som arbejder i socialt belastede kvarterer, især i hovedstaden Buenos Aires. LIFE’s mål er at øge børns levestandard, forbedre deres miljø, give dem nye muligheder og en bedre fremtid.

Alle i LIFE arbejder som frivillige uden løn,  herunder det faste personale på omkring 5 personer.

LIFE har en høj rotation af frivillige, og de fleste er udlændinge, der er frivillige i nogle uger eller måneder.  LIFE tilbyder billige værelser til leje for de frivillige. Som frivillig behøver man ikke at tale perfekt spansk. Alle hjælper hinanden med det spanske.

LIFE tager ud i de fattigste kvarterer i Buenos Aires og i samarbejde med de lokale tilbyder de fritidsaktiviteter for børnene i sport, sundhed og hygiejne, ernæring, fødselsdag, madlavning, lægehjælp, hiv/aids, forebyggelse, borgerlige og sociale rettigheder, menneskerettigheder, børns rettigheder, familieplanlægning, ulykkesforebyggelse, rådgivning og vejledning.

Aktiviteterne finder sted fra mandag til lørdag om eftermiddagen efter skoletid, og to gange om ugen i løbet af formiddagen.

Alle frivillige bærer en LIFE t-shirt, når man er ude i de fattige kvarterer, så det er tydeligt, hvor man kommer fra for at undgå vold og overfald.

LIFE blev dannet i 2001, og siden da har cirka 1500 frivillige – fortrinsvis udlændinge – hjulpet til i kortere eller længere perioder. Typisk 1-2 måneder.

LIFE får ikke støtte fra myndighederne i Argentina, men finansieres af donationer fra hele verden.