icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forretningsudvalget

Forbundet skal have ny formand

Kirsten Nissen træder af som formand på kongressen næste år. I det kommende halvår skal Hovedbestyrelsen diskutere forbundets fremtidige ledelse – først skal der tales indhold, siden skal der sættes navne på kandidaterne

  • Jens Nielsen
  • 25-2009 /

Når Socialpædagogernes næste kongres slutter den 18. november 2010, har forbundet fået ny formand. Kirsten Nissen genopstiller ikke, og nu indleder forbundets Hovedbestyrelse (HB) en proces, der skal føre frem til skiftet i ledelsen

Skiftet har været varslet længe: Allerede forud for kongressen i 2008 stillede Forretningsudvalget (FU) i udsigt, at man oven på dette efterårs generalforsamlinger ville fremlægge en plan for ledelsesskiftet. På HB-mødet den 26. november fremlagde FU en køreplan for det kommende halve år, og i den forbindelse slog Kirsten Nissen fast, at hun ikke genopstiller.

Kirsten Nissen har været forbundsformand siden kongressen i 1994.

Frem til sit møde i juni skal HB i fire omgange diskutere grundlaget for den nye ledelse, for så til sidst i fællesskab at sætte nogle navne på kandidater til den nye ledelse.

’Målet med processen er, at hovedbestyrelsen samlet tager ansvar for at sikre, at der kan vælges en ny ledelse med den størst mulige opbakning i hovedbestyrelsen og i organisationen’, hedder det i FU’s oplæg.

På HB-mødet præciserede Kirsten Nissen, hvad der ifølge det siddende FU’s opfattelse venter forude: Et generationsskifte.

-Og det skal ikke kun være væk med de gamle hoveder og ind med nogle nye gamle hoveder. Vi skal i processen have øje for, at ledelsen skal afspejle medlemmerne, sagde hun.

Det handler om at fremtidssikre forbundet:

’Fornyelsen består i at forankre den faglige og politiske ledelse af forbundet i en ny generation af politikere i SL og tilsvarende sikre, at ledelse og forbund fungerer efter former, som kan engagere og mobilisere en ny generation af medlemmer,’ hedder det i oplægget til HB.

Og videre:

’Helt bogstaveligt handler det om at overlade den politiske ledelse til yngre kræfter i organisationen for at sikre videreførelse og fortsat styrke i Socialpædagogernes faglige arbejde. Helt frem til i dag har lederskabet været præget af 68-generationen, og det handler om at sikre et lederskab med nye erfaringer og udgangspunkter. Et lederskab, der er i overensstemmelse med de kommende medlemmer, deres tid, vaner og værdier’.

Chancer og risici
I den forestående proces handler det i første omgang ikke om at sætte ansigter på den kommende ledelse, sagde Kirsten Nissen på HB-mødet:

-Vi må spørge os selv: Hvad skal en ny ledelse? Det er vigtigt, at vi diskuterer indholdet, før vi diskuterer ’hvem’.

Hun understregede, at det for det siddende FU er afgørende, at den kommende ledelse fortsat arbejder som et team, så FU ikke bliver fire politikere med hver sin dagsorden, men fungerer som en samlet ledelse, der arbejder med en tydelig opgavefordeling.

Kirsten Nissen fremhævede, at et ledelsesskift på en række områder er ’en ny chance’ – men pegede også på, at det på  mange fronter gælder om at være ’oppe på tæerne’:

Den politiske stabilitet i forbundet de senere år har resulteret i gode poster både i og uden for fagbevægelsen – og de skal fastholdes og videreudvikles. Også når det gælder alliancepolitikken skal ledelsesskiftet bruges med omhu, sagde Kirsten Nissen.

En anden vigtig faktor i det forestående ledelsesskift er den omstændighed, at det sker midt i overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, OK11. Det var der bred enighed om, at der skal tages fuldt højde for i den videre proces.

Mod på en nye runde
Selvom der altså skal tales ’hvad’ – indhold og politik – før der skal tales ’hvem’ - kandidater til den kommende ledelse – så gav de siddende FU-medlemmer en første melding om deres eventuelle kandidatur.

Kirsten Nissen var som nævnt meget koncis: Hun træder tilbage på den kommende kongres.

De tre øvrige FU-medlemmer stillede sig til rådighed også i en kommende ledelse. Såvel 1. næstformand Marie Sonne, 2. næstformand Benny Andersen som forbundskasserer Kaj Skov Frederiksen erklærede på HB-mødet, at de har mod på en ny runde.

-Der er masser af opgaver og store udfordringer omkring vores kerneværdier og arbejdsmiljøet. Det er ikke ubekendte arbejdsområder, men tingene skifter ham langt hurtigere end før. Jeg synes, jeg har været heldig at kunne arbejde inden for det socialfaglige felt i Socialpædagogerne, og jeg tror, jeg kan bidrage til det fremtidige arbejde, sagde Marie Sonne.

-Efter 10 år som næstformand føler jeg mig klædt på og har energien til at være en del af ledelsen også fremover. De næste tre-fire år bliver  afgørende for det socialpædagogiske arbejdsfelt, sagde Benny Andersen.

Han medgav, at han overvejer at stille op til formandsposten, men understregede, at det for ham er afgørende, at ledelsesskiftet sker efter en grundig og åben debat.

-Jeg er helt ærlig af den overbevisning, at vi skal have gang i den her proces. Det skal gøres ordentligt – og det er ekstra vigtigt på grund af sammenfaldet med OK11, sagde han.

-Vi har nogle udfordringer med vores formelle demokratisystem: Få deltager aktivt, så hvordan sikrer vi, at vi arbejder med det, medlemmerne ønsker? Jeg synes, jeg har nogle erfaringer at bidrage med inden for det samme arbejdsfelt, jeg sidder med nu, sagde Kaj Skov Frederiksen.

I en efterfølgende runde blandt HB-medlemmerne blev der udtrykt tilfredshed med, at de tre FU-medlemmer stiller sig til rådighed i endnu en periode, og der var opbakning til Benny Andersens formands-overvejelser fra flere HB-medlemmer, og derudover meldte et HB-medlem sig som mulig kandidat:

-Jeg kan sagtens se mig selv i den fremtidige ledelse. Jeg er sikker på, at jeg kan lave et godt stykke SL-arbejde, og jeg er parat til at bidrage på den plads, der er brug for efter en kongres. Jeg er parat til alle posterne,  og mener jeg kan udfylde dem, sagde kredsformand for Lillebælt Hanne Ellegaard – og tilføjede:

-Men I ved godt alle sammen, at jeg ikke er den kommende forbundskasserer…

På sit møde i februar skal HB behandle et fornyet oplæg fra FU, ligesom der vil være en ny runde af tilbagemeldinger fra FU- og HB-medlemmerne om deres personlige overvejelser om personkredsen i den fremtidige ledelse.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse