icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Efter- og videreuddannelse til gavn og glaede

Selv om vi fik verdens bedste socialpædagogiske grunduddannelse, vil vi aldrig slippe for behovet for efter- og videreuddannelse. Det er et af vilkårene for, at vi får mere viden og bliver klogere.

  • Af Marie Sonne, Forbundsnæstformand
  • 17-2009 /

I hele forbundets historie har vi snakket om nødvendigheden af efter- og videreuddannelse.

Står resultatet så mål med vores ønsker og behov? Nej. Det kan vi ikke sige. Men det er alligevel blevet klart bedre de senere år.

Vi har et udviklet og fleksibelt videreuddannelsessystem for voksne. Vi har diplomuddannelse og masteruddannelse i socialpædagogik. Vi har spændende kandidatuddannelser på DPU. Vi ved fra søgningen til DPU, at socialpædagoger udgør en forholdsmæssig stor del af deres studerende.

Så vi har rammerne. Og vi har faktisk også pengene – i hvert fald på voksenområdet. I februar 2008 blev der af satspuljen afsat 27 mio. kroner til efter- og videreuddannelse inden for voksenområdet. Men pengene blev skubbet rundt i systemet, og ingen vidste rigtigt hvor de var, og hvad man skulle med dem. Det, selv om socialpædagoger for lang tid siden har givet velfærdsministeriet et forslag til, hvordan hele processen kunne organiseres. Først nu, her i sommerferien, er midlerne frigivet til udmøntning. Det vil sige, at i mere end halvandet år har midlerne ligget inaktive. Selv om man kan tage sig til hovedet over det forløb, skal vi ikke lade os slå ud af det. Nu er midlerne der. Få jeres forvaltningsmyndighed med på nogle spændende udviklings- og uddannelsesprojekter.

I dag ved vi meget mere om, hvad der virker i efter- og videreuddannelse. Det er dokumenteret, at den mest effektive læringsform overhovedet for socialpædagoger er videreuddannelse kombineret med udviklingsprojekter på arbejdspladsen. Interne kurser på arbejdspladsen har kun ringe effekt.

Hvorfor søger socialpædagoger i så høj grad efter- og videreuddannelse? Jo, for det første bliver de opgaver, socialpædagoger varetager, mere og mere komplicerede. For det andet er det socialpædagogiske vidensgrundlag i pædagoguddannelsen alt for tyndt.

Men selv om vi fik verdens bedste socialpædagogiske grunduddannelse, vil vi aldrig slippe for behovet for efter- og videreuddannelse. Det er et af vilkårene for, at vi får mere viden og bliver klogere.

I dette temanummer af Socialpædagogen prøver vi at vejlede dig om veje og vildveje i socialpædagogers til tider noget uoverskuelige landskab for efter- og videreuddannelse. Lad dette blive starten på en proces, hvor vi også udveksler og deler vores viden med hinanden. Til gavn for socialpædagogikken og den socialpædagogiske indsats

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat