Tillid som ledelsesredskab
Lederkonferencen i februar har fokus på strategisk ledelse – og på hvordan man leder professioner med tillid som grundværdi
Når ledere og mellemledere om halvanden måned stimler sammen i Nyborg til den årlige lederkonference i Socialpædagogerne, er det selvfølgelig for at diskutere ledelse. For hvordan holder man som leder og mellemleder balancen mellem på den ene side respekten for fagligheden og socialpædagogernes kompetencer og på den anden side behovet for og kravet om politisk, administrativ og faglig ledelse?
Temaet for konferencen – der de foregående år har samlet omkring 300 ledere, og i år finder sted den 8.-9. februar – er etableringen af en ’new deal’ imellem de socialpædagogiske tilbud og forvaltninger og politikere. Denne nye aftale skulle gerne baseres på tillid: Praktikeren har tillid fra forvaltning og politikere, og har på anden side opbakning til deres del af opgaveløsningen.
Det placerer den faglige leder i rollen som formidler – udadtil i forhold til forvaltningen, indadtil i forhold til medarbejderen.
Hvis det skal lykkes, står professionsfagligheden helt centralt. Den socialpædagogiske faglighed bliver et grundvilkår for den ledelse, der skal udføres.
Dermed bliver et kritisk lys på den socialpædagogiske faglighed vigtig, og det betyder, at der blandt andet skal kigges på svaghederne i professionen og fagligheden – og hvordan kan de overvindes.
Hele syv oplægsholdere vil i løbet af de to dage give deres bud på, hvordan man griber sagen an som leder med faglig baggrund. Og det er oplægsholdere, der spænder lige fra professorer til balletmesteren på Det Kongelige Teater.
Sidstnævnte, Nicolai Hübbe, afslutter konferencen med et indlæg om den professionsfaglige leder i krydspresset imellem systemer og professionerne – et krydspres han kender meget godt fra sit daglige virke i et hus med rigtig mange og stærke fagligheder i spil med og – indimellem – mod hinanden.
Tillid, tillid og atter tillid
Konferencen er blandt andet arrangeret i samarbejde med Camilla Sløk, der er leder af Center for Skoleledelse på Copenhagen Business School. Hun har tidligere til Socialpædagogerne Herude – forbundets blad for ledere og tillidsrepræsentanter – forklaret, hvordan hun ser udgangspunktet for debatten:
–Jeg forestiller mig, at vi kommer til at tale meget om tillid, siger hun og forklarer, at det handler om et opgør med den intense styring, kontrol og centralisering, som af mange bliver set som et resultat af den ledelsesform, der har hersket i de danske forvaltninger i en årrække, New Public Management:
På landskonference vil man derfor prøve at tænke i post-New Public Management: Hvad ville det betyde, hvis vi tager begrebet ’new deal’ til os, hvilke konsekvenser ville det få?
-Hvordan er det med tillid fra politikere og forvaltning, når ledere på socialpædagogiske arbejdspladser udfører strategisk ledelse i forhold til forhandlinger, overblik og fremtid? Hvordan er det med den interne tillid, når vi taler om ledelse af selvledelse, hvor den enkelte medarbejder skal have viden til at træffe de vigtige og rigtige beslutninger med borgerne, spørger Camilla Sløk.
–Tillid handler om anerkendelse af arbejdet. Derfor handler det meget om at opkvalificere sig fagligt og blive mere professionel ledelsesmæssigt.
Og det er der stor vilje til hos socialpædagoger. Men i kommunerne møder de en struktur og en stram styring, som de ikke har været vant til fra amterne. Det er interessant, men mere interessant er det måske, om socialpædagogiske arbejdspladser kan undgå nogle af de børnesygdomme, som andre kommunale arbejdspladser har været igennem i forhold til kravene om dokumentation, siger Camilla Sløk til Socialpædagogerne Herude.
-Dokumentation skal bruges til udvikling mere end til kontrol. Det er dybest set den eneste mening, dokumentation kan give: At ting kan og skal forbedres hele tiden. Men så er det interessant også at diskutere, hvornår tilliden ophører, påpeger hun.
Læs mere om lederkonference på www.sl.dk/ledere – her kan man også som leder eller mellemleder tilmelde sig konferencen frem til 8. januar. |