icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ny bestemmelse

Lesbiske samme ret til barsel

Ny bestemmelse i adoptions- og barselsloven får også betydning for ansatte på det kommunale og regionale område. Nu ret til to ugers orlov med løn straks ved barnets fødsel

  • Af Kurt Ladefoged
  • 15-2009 /

Den 1. juli i år ændres adoptionsloven sådan, at en kvinde (lesbisk medmor)  kan adoptere sin registrerede partners barn allerede fra fødslen, hvis barnet er blevet til ved kunstig befrugtning med anonym donorsæd – og parterne boede sammen på tidspunktet for den kunstige befrugtning.

Hidtil har medmoren ifølge barselloven imidlertid ikke haft ret til to ugers fravær med dagpenge i forbindelse med barnets fødsel på lige fod med fædrene. Det rettes der nu op på med en ny bestemmelse i barselloven, der også giver medmoren denne ret.

Det får også indflydelse på barselsaftalen, som forhandlingsfællesskabet KTO har indgået med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

Ifølge barselsaftalen har den lesbiske medmor først rettigheder i forholdet til barnet, når den pågældende har adopteret barnet, hvilket som hovedregel først har kunnet ske tidligst tre måneder efter fødslen. Dermed har hun ikke kunnet udnytte de to ugers orlov inden for de første 14 uger efter barnets fødsel.

KL og KTO har derfor drøftet konsekvenserne af lovændringerne i forhold til barselaftalen og er enige om, at den lesbiske  medmor har ret til at holde to ugers orlov med løn i forbindelse med fødslen forudsat, at hun adopterer sin registrerede partners barn allerede fra fødslen.

KTO vil sammen med KL og regionerne efter sommerferien drøfte, om der i den forbindelse er brug for en redaktionel ændring af barselsaftalen på de to områder.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse