Vejen ud af misbruget
32 solstrålehistorier fortæller om, hvordan stofog alkoholmisbrugere er blevet hjulpet til et nyt liv gennem værestedet Solstrålen i Fredericia
Alle kan blive afgiftet efter misbrug af stoffer eller alkohol. Den vanskelige tid kommer bagefter, når der skal sættes noget i stedet for stofferne og alkoholen, så man ikke falder i igen.
Derfor opstod ideen om at skabe et værested for stoffri misbrugere i Fredericia. Det er nu 15 år siden, at ideen blev realiseret, og i den anledning har Fredericia Misbrugscenter med støtte fra Socialministeriet nu udgivet bogen ‘32 solskinshistorier’, der beretter om 32 menneskeskæbner, hvor hver især fortæller om, hvordan han eller hun er blevet hjulpet igennem til et liv uden stoffer og alkoholmisbrug i værestedet Solstrålen.
–Formålet med Solstrålen er, at værestedet skal udfylde tiden og tomrummet mellem stoffri behandling og en normal hverdag. Et sted hvor eksmisbrugere kan genvinde både det selvværd og det sociale netværk, som mange af dem mister under misbruget, fortæller leder af Fredericia Misbrugscenter, Niels Danstrup, i bogen.
–I værestedet skulle der være plads til, at eksmisbrugere i trygge rammer kunne opbygge et nyt fællesskab og en ny vennekreds, der gav opbakning og vejledning i de perioder, hvor brugerne havde det svært.
–Det var også tanken, at værestedet skulle have udstrakt brugerstyring og uddelegering af ansvar. Netop ansvar har en særlig god effekt på genopbygningen af et selvværd, tilføjer Niels Damstrup.
Enestående resultater
Fredericia Misbrugscenter og Solstrålen har gennem årene skabt meget fine resultater. Omkring 200 mennesker har forladt misbruget, og mange af dem lever i dag et normalt liv med familie og job.
Næsten alle har i kortere eller længere perioder været brugere af værestedet, som i 2009 har cirka 100 brugere og betalende medlemmer af Solstrålens støtteforening ‘Vejen til frihed’.
Niels Danstrup fortæller, at oprindelig var stedets brugere udelukkende stofmisbrugere, men efter at Fredericia Kommune har øget behandlingstilbuddet til alkoholikere, udgør de nu en tredjedel af brugerne:
– Vi troede, det var utænkeligt at blande alkoholikere og narkomaner, men det var det ikke. Det overraskede os også, at brugergruppen kunne spænde så vidt, at 20- til 69-årige kunne have et fællesskab. Ligeså utænkeligt var det, at så mange brugere ville komme i uddannelse og ud på arbejdsmarkedet.
– Brugere, der fik pension, fik den stillet i bero og er kommet i job. Mange anbragte børn er kommet hjem, når familien igen fungerede og kunne skabe et trygt hjem. Ikke mindst den energi, der er skabt omkring værestedet, har været yderst værdifuld for at kunne skabe varig stoffrihed, fastslår Niels Danstrup.
Bogen ‘32 solstrålehistorier’ kan rekvireres ved henvendelse til Fredericia Misbrugscenter, Vendersgade 46-48, 7000 Fredericia. Telefon 7210 7323.