icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Tema om kompetenceudvikling

Klogere, dygtigere, skarpere

Socialpædagogisk arbejde med børn, unge, misbrugere, marginaliserede, handicappede og andre mennesker kræver en løbende faglig udvikling.

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2009 /

I dette tema kan du både få konkrete tips til selv at gå i gang med efter- eller videreuddannelse og inspiration fra andres erfaringer med kompetenceudvikling. Temaet tager udgangspunkt i Socialpædagogens særnummer om kompetenceudvikling fra den 21. august 2009. I linket nederst på siden kan du downloade og udskrive Det Store Spil om Efter- og Videreuddannelse, og se om, du når i mål med en plads på skolebænken.

Spørgsmålene fra spillet:

Du vil blive bedre til dit fag, og har besluttet at tage en efter- eller videreuddannelse.
Ryk tre felter frem.

Der findes masser af kurser og uddannelsestilbud for socialpædagoger. Hvad skal du dog vælge? Hvis du vil gå en omvej og orientere dig, skal du gå til felt 7. Hvis du vil frem i en fart, kan du rykke direkte til felt 11.

Det private marked for efteruddannelse er en jungle, og ingen har et samlet overblik.
Der er ikke andet at gøre end at søge på nettet efter de emner, du gerne vil lære mere om. Du kan også læse annoncer i Fagbladet Socialpædagogen.
Ryk til felt 47.

Du overvejer grundigt, hvad du egentlig har behov for – og får hjælp fra andre. Læs også artiklerne “Hvad har du brug for?” på næste side. Ryk til felt 21.

Kurset “Bliv go’ – som socialpædagog” fra det private firma F.U.P. Consulting lyder som et hit. Det tager du – gå til felt 90.

Nu ved du, hvad du vil have – men hvor får du det? Socialpædagogernes uddannelsespolitiske konsulent, Torsten Erlandsen, anbefaler kun efteruddannelse og kurser, der er en del af det offentlige uddannelsessystem. Hvis du lytter til hans råd, skal du gå til felt 40. Hvis du alligevel vil undersøge det private marked, skal du gå til felt 5.

Du undersøger markedet for efter- og videreuddannelse ved at søge på www.ug.dk eller ved at få personlig vejledning. (Læs artiklen “Find vej i uddannelsesjunglen”.)
Er der bonus? Gå til felt 47. Er du stadig søgende?
Ryk to felter frem.

Hvis I er fl ere på arbejdspladsen, der har brug for efteruddannelse, kan den lokale professionshøjskole skræddersy et tilbud, der passer til jer. (Se listen over professionshøjskoler i faktaboksen.) Gå direkte til felt 50.

Nu har du fundet et uddannelsestilbud, der lyder godt.
Du laver dit eget kvalitetstjek af uddannelsestilbuddet ved for eksempel at tale med tidligere kursister / studerende.
Læs mere i fakta-boksen “Lav dit eget kvalitetstjek” og ryk frem til felt 50.

Tillykke! Du har fundet det helt rigtige tilbud. Nu mangler du “bare” at få det finansieret. Er du helt eller delvist ledig? Gå til felt 55. Er du ansat? Gå til felt 60. Er du selvstændig? Gå til felt 65.

Ring til en jobkonsulent i Socialpædagogernes A-kasse og få en samtale om dine uddannelsesmuligheder.
Måske kan du få ønske-efteruddannelsen betalt og kan gå i mål i felt 100. Ellers må du rykke til felt 95.

Hvis din arbejdsplads har tegnet overenskomst med Socialpædagogerne, kan du rykke ti felter frem. Ellers må du nøjes med at gå et enkelt skridt frem.

Du har ikke den overenskomstsikrede ret til en kompetenceudviklingsplan.
Bed alligevel om en samtale med din leder / arbejdsgiver – og forbered dig ved at kontakte dit lokale kredskontor hos Socialpædagogerne.
Gå til felt 75.

Som selvstændig må du selv betale for din efteruddannelse, men i nogle tilfælde kan du få Statens Voksenuddannelsesstøtte.
Beløbet svarer til satsen for dagpenge.
Læs mere på www.svu.dk. Hvis du er villig til selv at betale udgifterne til uddannelsen, kan du springe direkte frem til felt 100. Ellers må du tilbage til start og gå efter et billigere alternativ.

Du har en overenskomstsikret ret til at en årlig kompetenceudviklingssamtale med din leder, hvor der skal lægges en skriftlig plan for din kompetenceudvikling. Gå til felt 80.

Du får hjælp til at blive klædt på til samtalen med din arbejdsgiver. Hvad er de gode argumenter for, at du skal have efter/videreuddannelsen?
Hvordan kan det gavne arbejdspladsen?
Hvordan kan I eventuelt skaffe penge udefra til at dække nogle af udgifterne? (Læs også artiklen “Penge til kompetenceudvikling”).
Ryk ti felter frem.

Ups! Du glemte at tale med din tillidsrepræsentant, inden du gik til din leder. Ryk fem felter tilbage og tal med ham eller hende.

Finansiering af efter- og videreuddannelse er ofte et spørgsmål om forhandling. I nogle tilfælde siger arbejdsgiveren ja til at betale det hele og give dig fri til undervisning. Andre gange må I mødes på halvvejen. Måske vil arbejdsgiveren dække udgifterne, hvis du uddanner dig i din fritid. Måske kan du få betalt en del af uddannelsen, hvis du også selv betaler noget. Hvis kassen er smækket helt eller delvist i, må du rykke til felt 95. Hvis du får det hele betalt, springer du direkte til felt 100.

Åh, nej, du har valgt en helt forkert efteruddannelse, der slet ikke passer til dine behov.
Ryk tilbage til start.

Hvis du vil have uddannelsestilbudet, må du selv til lommerne, så du kan springe til felt 100. Ellers må du rykke tilbage til start og sænke ambitionerne.

Tillykke! Du er i mål og kan begynde på din efter- eller videreuddannelse.

     

Download spillepladen Download spillepladen

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse, Kompetenceudvikling, Artikelsamlinger