Alvorlige fejl i Mou-sagen
Aalborg Kommune overså en lang række signaler i den såkaldte Mou-sag, og der burde langt tidligere været skredet til anbringelse af begge børnene uden for hjemmet
Der blev begået flere alvorlige fejl i forvaltningeni Aalborg i den såkaldte Mou-sag. Det viser den gennemgang af sagen, som BDO Kommunernes Revision har lavet. Begge de børn, sagen drejer sig om, burde være anbragt uden for hjemmet langt tidligere, end det skete, fastslår rapporten, som byrådets politikere har enstemmigt taget til efterretning.
Sagen kom frem efter tvangsfjernelsen af en 13-årig pige, hvis mor og stedfar havde mishandlet hende gennem flere år – fra hun var ni år til hun i april 2008 blev fjernet og anbragt på en døgninstitution.
Få dage efter anmeldte kommunen forældrene til politiet, og de er senere idømt fem måneders fængsel for de gentagne overgreb.
Men Aalborg Kommune kunne have grebet ind langt før:
I rapporten peges der på, at kommunen ikke i tilstrækkelig omfang har forholdt sig til den viden, som der forelå allerede, da familien i 2005 flyttede til Aalborg fra Helsingør og kommunen derfor overtog sagen. Og det selvom Helsingør Kommune gjorde familiens nye kommune opmærksom på problemerne, og trods at Helsingør lige forud for flytningen havde indledt en tvangsfjernelsessag mod familien.
I BDO-rapporten kritiseres kommunen for ikke at have reageret på de underetninger, der forelå, og for ikke at have inddraget de to børn, pigen og hendes yngre bror.
Desuden kritiserer rapporten, at der ikke er foretaget en fyldestgørende paragraf 50-undersøgelse, og at der i det hele taget har manglet overblik i forvaltningens håndtering af sagen, samt at der ikke har været gjort nok for at indhente oplysninger fra de parter, der har haft med børnene at gøre.
I Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg erkender man, at der begået alvorlige fejl – og at det har fået alvorlige konsekvenser for de to børn og deres pårørende.
Som følge af sagen har man iværksat en række initiativer, som skal sikre mod gentagelsestilfælde. Det handler om en stribe omorganiseringer i forvaltningen, og man arbejder på i den kommende tid at lette det tværfaglige arbejde – blandt andet gennem oprettelsen af tværfaglige team, der skal kunne inddrages i særligt komplicerede sager – ligesom der skal fornyet fokus på barnets perspektiv i de enkelte sager. Det har forvaltningen tidligere haft som fokusområde i forbindelse med KABU-projektet.
Forvaltningens samlede plan for en forbedret indsats fik fuld og enstemmig opbakning fra politikerne i byrådet.