icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Åndssvageforsorgen

Socialpædagogerne støtter undersøgelse

I år er det 30 år siden, den daværende åndssvageforsorg overgik fra staten til amterne. Beretningerne om de vilkår, de udviklingshæmmede levede under, mens staten havde ansvaret, har fået flere partier, organisationer og eksperter til at kræve en tilbundsgående undersøgelse af forholdene

  • Af Kurt Ladefoged
  • 20-2010 /

Kristeligt Dagblad har her i september bragt en længere artikelserie om de forhold, de udviklingshæmmede levede under, mens staten  havde ansvaret for den daværende Åndssvageforsorgen i perioden 1959 – 1980.

Afsløringen af de nedværdigende leveforhold har fået oppositionen i Folketinget, en række organisationer og eksperter til at kræve en tilbundsgående undersøgelse af forholdene i Åndssvageforsorgen i den daværende periode. Socialpædagogerne støtter forslaget:

– Det vil være på sin plads og vil kunne bidrage til en forståelse af, at fortidens synder ikke skal gentages, siger Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne.

Da staten havde ansvaret blev tusindvis af udviklingshæmmede udsat for blandt andet tvangsmedicinering, fiksering og anden nedværdigende behandling. Marie Sonne mener, at en sådan undersøgelse kan bibringe væsentlig  indsigt og erkendelse af en mørk periode i de udviklingshæmmedes historie:

– Sådan en undersøgelse vil være af stor betydning – ikke bare for de borgere, der blev udsat for overgreb i den pågældende periode og deres pårørende. Men det vil også få stor betydning for, hvordan vi ser på og anerkender fysisk/psykisk udviklingshæmmede borgeres retssikkerhed og almindelige anseelse i vores samfund.

Skal passe på historien ikke gentager sig

– Jeg tror, at en undersøgelse af den periode også vil kunne være med til at kaste lys på, hvor vi lige nu er på vej hen i forhold til måden at behandle vores udviklingshæmmede borgere. Det kan godt være, at vi ikke længere tvangsfikserer eller tvangsfodrer dem. Men til gengæld kan man  have en frygt for, at de massive besparelser på området kan medføre, at der langsomt indføres og accepteres overgrebslignende tilstande på trods af både retssikkerhed og konventioner, siger Marie Sonne.

Hun tilføjer, at Socialpædagogerne længe har peget på, at selve måden, man omtaler denne gruppe borgere på har flyttet sig. Det er blevet legitimt at omtale dem som nogen, der mest af alt er en samfundsbyrde, der koster for mange penge.

– Man kan håbe, at en undersøgelse vil give lidt selvindsigt og medføre en mere værdig behandling og anseelse af vores udviklingshæmmede borgere, siger Marie Sonne. 


Artikelserien kan læses på: www.kristeligt-dagblad.dk og er skrevet af Line Vaaben.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området