icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsskade

Sager om erstatning til deltidsansatte nu klar til genoptagelse

f:nyt - Et stort antal arbejdsskadesager om tilskadekomne, som har arbejdet på deltid, skal formentlig genoptages

  • Af Kurt Ladefoged
  • 20-2010 /

Det sker efter, at Højesteret har afsagt dom i to forskellige sager, der ændrer på Arbejdsskadestyrelsens og Ankestyrelsens hidtidige praksis ved fastsættelse af erhvervsevnetabet og den årsløn, som erstatningen bliver beregnet ud fra. Et eksempel:

En kvinde bliver ramt af en arbejdsskade, mens hun af familiemæssige årsager midlertidig arbejder på deltid. Hun  har hidtil arbejdet på fuldtid og vil gøre det igen, når børnene bliver store.

Sådan som Arbejdsskadestyrelsen hidtil har praktiseret den slags arbejdsskadesager, vil kvinden i den givne sag kun få beregnet sin erstatning ud fra årsløn og erhvervsevnetab som deltidsansat. Men det er forkert, mener Højesteret, der den 16. august afsagde dom i to sager af den karakter.

Højesteret mener, at kvinden skal have erstatning, som om hun arbejdede på fuldtid.

Derfor har Arbejdsskadestyrelsen nu lagt rammerne for genoptagelse af sager om erstatning til deltidsansatte. Det kniber imidlertid for styrelsen at finde de relevante sager. Derfor beder Erhvervsskadestyrelsen de tilskadekomne om at hen vende sig direkte, hvis de mener at have en relevant sag.

Styrelsen har også bedt fagforbundene om at hjælpe til med at finde de relevante sager.

– Da vores arkiveringssystem desværre ikke giver mulighed for, at vi kan finde de relevante sager, skal vi opfordre de medlemmer, der mener at have en sag til at følge opfordringen fra Arbejdsskadestyrelsen og henvende sig direkte dertil, siger arbejdsskadekonsulent Mikkel Arnvig fra Socialpædagogernes Arbejdsskadeenhed.

Kriterier for genoptagelse

Arbejdsskadestyrelsen har nedsat et sekretariat, som vurderer og behandler sagerne ud fra følgende kriterier:

  • Den tilskadekomne var ansat på deltid, da skaden  skete eller man blev syg af sit arbejde.
  • Sagen er tidligere blevet anerkendt.
  • Skaden er sket den 1. april 1978 eller senere.

Arbejdsskadestyrelsen understreger, at genoptagelsen af en sag ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at man er berettiget til erstatning for tab af erhvervsevne. Formålet med at genoptage sagerne er at få undersøgt, om en eventuel erstatning for tab af erhvervsevne er blevet sat for lavt.

Mener man, at det er tilfældet, skal man ringe til Arbejdsskadestyrelsens hotline på 7220 6490. Man kan også læse mere om mulighederne på styrelsens hjemmeside www.ask.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø, Forbund og a-kasse