icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Børn og unge

Det starter godt for de fleste

Men så går det galt for nogle. 15 procent af alle danske børn og unge er udsatte, viser undersøgelse fra SFI

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 20-2010 /

I de første år har de fleste børn i Danmark et godt helbred. De trives i daginstitution, og de har gode kost og motionsvaner. De første år er de glade for skolen og synes også selv, at de klarer sig godt. De 11-årige er generelt glade ved livet.

Men så begynder det at gå skævt for nogle, viser SFI’ undersøgelse ‘Børn og unge i Danmark – Velfærd og trivsel.’

SFI – Det nationale Forskningscenter for Velfærd – har undersøgt, hvordan de 3-16-årige har det i Danmark. Med alderen stiger risikoen for at blive udsat eller marginaliseret, og undersøgelsen konkluderer, at 15 procent af dem er udsatte eller marginaliserede.

Både piger og drenge får det sværere i teenagealderen, dog på forskellig måde. Blandt de ældste piger er der temmelig mange, der har indadvendte og depressive symptomer. Således svarer 19 procent af de 19-årige piger, at de har haft en psykisk lidelse.

Drengene ryger og drikker mere end de jævnaldrende  piger, spiser mindre sundt og er mere udsatte i nattelivet.

De fleste føler sig elsket

Undersøgelsen fortæller også, at børn og unge har det godt med familien. De allerfleste føler sig elsket og lever et familieliv i fred og harmoni. Forældrene betyder meget for dem, og de har mange kammerater.

Når det gælder materiel og boligmæssig velfærd, har etniske børn og unge markant dårligere opvækstvilkår, og forældrene hjælper dem sjældnere med lektierne.

Børn og unge, der bor alene med én af forældrene, har højere risiko for at være udsatte. Det skyldes blandt andet, at enlige forsørgere ofte har færre ressourcer. For eksempel pjækker børn og unge fra brudte hjem mere og tidligere end jævnaldrende, der bor i kernefamilie.

Der er en særlig gruppe, som har det svært. Det er de 19-årige, som bor for sig selv. Her er hver tredje marginaliseret. De har ikke ret mange penge, de bor dårligt, drikker for meget og rører sig for lidt. En del af dem er ikke i gang med en uddannelse. 


SFI's undersøgelse ‘Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2010’ kan downloades på www.sfi.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge