icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Internationalt

Energifyldt dokument

Socialpædagoger over hele kloden går sammen om at give mennesker med udviklingshæmning et værdigt liv

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 20-2010 /

Det var Socialpædagogernes norske søsterorganisation Fællesorganisasjonen (FO), der ønskede, at der blev sat fælles nordiske mål for det socialpædagogiske arbejde med udviklingshæmmede. De øvrige fire nordiske lande fulgte trop, og i midten af september kunne de alle fem på et møde i Reykjavik i Nordisk Forum for Socialpædagoger (NFFS) vedtage et fælles essay ‘Et værdigt liv for mennesker med udviklingshæmning – en udfordring til socialpædagogisk praksis i Norden’.

Dokumentet tager udgangspunkt i FN’s Handicapkonvention og forsøger at beskrive den socialpædagogiske rolle i forhold til at give mennesker med udviklingshæmning et værdigt liv som medborgere.

– Dokumentet er ikke tænkt som et sandhedspapir. Tværtimod, fortæller Socialpædagogernes næstformand Benny Andersen.

– Det skal give inspiration på de enkelte arbejdspladser til at ratificere FN-konventionen. Det skal bruges og kunne mærkes konkret i det socialpædagogiske arbejde, siger Benny Andersen, der er glad for, at der er skabt

et dokument, som bevæger sig væk fra mødelokaler og hen til det konkrete møde mellem mennesker med udviklingshæmning og socialpædagoger.

– Det er i det møde, man skal kunne se det grundlæggende menneskesyn om at se men nesker med udviklingshæmning som individuelle mennesker, siger Benny Andersen.

World wide

I midten af oktober vil AIEJI – international organisation for socialpædagoger – tilslutte sig dokumentet, fortæller Benny Andersen, der er organisationens præsident.

Alle medlemslande, blandt andre Rusland, Argentina, Italien og Schweiz, har sendt forslag til teksten. Og selv om forholdene er meget forskellige – blandt andet er der store institutioner i Rusland og små selvstændige boliger i Norge – så er alle enige om at arbejde ud fra FN-konventionen.

– Det er energifyldt og dejligt at opleve, og det er sjovt, at et nordisk initiativ bliver globalt, siger Benny Andersen.

Der er store forskelle i begrebsverdenen, blandt andet  i forhold til magtanvendelse. Derfor er man også enige om, at det enkelte land laver sin egen introduktion til dokumentet.

AIEJI har besluttet, at alle medlemslande er forpligtet til at diskutere de spørgsmål, som bliver stillet i dokumentet og indsende svarene til organisationen.

Hos Socialpædagogerne vil dokumentet blive bearbejdet til en dansk version og vil herefter blive tilgængeligt for medlemmerne.

Men et fælles verdensinitiativ er ikke slut med dette dokument.

– I AIEJI har vi besluttet,

at vi senere vil tage fat i FN’s Børnekonvention og udarbejde et fælles dokument for det socialpædagogiske arbejde, siger Benny Andersen.

Nordisk initiativ bliver verdensomspændende


Dokumentet ‘Et værdigt liv for mennesker med udviklingshæmninger – en udfordring til socialpædagogisk praksis i Norden’ tager afsæt i FN’s Handicapkonvention. Dokumentet er målrettet den enkelte arbejdsplads, uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor socialpædagoger mødes for at udvikle faget.

For at strukturere debatten er der bagerst i dokumentet oplistet de spørgsmål, som alle medlemslande i AIEJI skal debattere i løbet af det kommende år.


1. Diskuter de etiske grundværdier og principper:

- Hvad forstår du ved frihed/selvbestemmelse?

- Hvad forstår du ved retfærdighed/ligebehandling?

- Hvad forstår du ved værdighed/ integritet og ikke skade?

- Hvad forstår du ved medmenneskelig/at ville det gode?

- Hvordan de kommer til udtryk i den socialpædagogiske praksis?

- Find eksempler på konkret socialpædagogisk praksis og diskuter hvilken vægtning af værdierne en konkret handling/ situation er udtryk for.


2. Udvælg og diskuter forskellige artikler i FN’s handicapkonvention og hvordan disse kan realiseres på samfundsniveau, kommunalt niveau og i mødet mellem dig og det enkelte menneske med udviklingshæmninger. Diskuter socialpædagogens rolle og ansvar i denne forbindelse.


3. Med udgangspunkt i dine egne overvejelser over hvad et hjem er for dig, diskuter:

- Hvordan boliger til mennesker med udviklingshæmninger kan blive deres hjem?

- Hvad hæmmer og fremmer, at boligen opleves som et hjem?

- Hvad skal socialpædagogerne gøre?


4. Diskuter hvad der kan gøres for, at mennesker med udviklingshæmninger får arbejde på det almindelige arbejdsmarked:

- Hvilken støtte skal de have?

- Hvordan kan der skabes grundlag for, at de får adgang til det almindelige arbejdsmarked? Hvordan kan de eksisterende beskæftigelses- og samværstilbud støtte en sådan udvikling?


5. Diskuter din og dine kollegaers forståelse af begreberne deltagelse, inklusion:

- Hvorledes mennesker med udviklingshæmningers deltagelse og inklusion kan styrkes via den socialpædagogiske praksis?


6. Når målet med socialpædagogisk praksis er at sikre, at mennesker med udviklingshæmninger lever et værdigt liv via medborgerskab – inklusion og deltagelse:

- Hvilke roller og kompetencer skal socialpædagogerne have?


7. Hvilke faktorer er med til at skabe og opretholde vi-dem dimensionen på din arbejdsplads?


8. Hvorledes kan et inkluderende samfund se ud?

 

 


 

 

FN’s Handicapkonvention kan downloades på www.sl.dk (pdf-format)

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Voksenhandicap­området