icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Socialpædagogik kender ingen grænser

Giv en god kollega et skulderklap og sig tak for indsatsen, og tænk på, at der rundt omkring i verden er socialpædagoger, der på samme måde gør en indsats

  • Af Benny Andersen, forbundsnæstformand
  • 20-2010 /

Den 2. oktober er det socialpædagogernes internationale dag. Så når du står op lørdag, kan du under bruseren bruge et øjeblik til at tænke over, at der verden over er socialpædagoger, der ligesom dig gør en stor indsats hver eneste dag for at holde den professionelle fane højt. At der rundt om i verden findes folk med samme arbejde som dig, samme udfordringer – og hvorfor det er vigtigt, at vi sammen med dem udvikler vores faglighed, bruger hinandens erfaringer og står sammen om at sætte socialpædagogikken på verdenskortet.

I september blev der afholdt et AIEJI-seminar med socialpædagoger fra mange forskellige lande. I to dage sad folk af forskellige nationaliteter og diskuterede den socialpædagogiske praksis, og hvordan vi bibeholder det professionelle uden at forfalde til nemme løsninger. Det var en stor oplevelse sådan at møde udenlandske kolleger, der også brænder for faget og kan byde ind med erfaringer fra deres hjørne af verden.

Konkret handlede seminaret om at skabe et dokument der fortæller, hvad FN’s handikapkonvention giver af udfordringer for socialpædagogen i mødet med borgeren. Dokumentet skal skabe bevidsthed om centrale begreber i konventionen og danne grobund for, at den enkelte arbejdsplads får en diskussion, og at den enkelte socialpædagog i det daglige kan reflektere over sine handlinger og beslutninger set i lyset af konventionen. Når det endelige dokument er klar i slutningen af året, har vi et globalt dokument, der kan bruges af kolleger i både Canada, Chile og Catalonien til at diskutere socialpædagogens rolle.

Det er på baggrund af et sådant samarbejde, at det internationale fællesskab og relationerne til socialpædagoger i andre lande har sin værdi. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat arbejder på at styrke samarbejdet med kolleger i andre lande og som profession rækker ud over grænserne. Fordi vi sammen kan finde ud af, hvordan de økonomiske og politiske rammer, mange arbejder indenfor, ikke bliver en spændetrøje for fagligheden og bestræbelserne på at forene FN’s handikapkonvention med praksis. I fællesskab kan vi støtte brasilianerne i at få gennemført et lovforslag om etablering af en socialpædagogisk uddannelse, vi kan støtte italienerne i at holde fast i engagementet, når den italienske, politiske virkelighed bliver lidt for surrealistisk, og vi kan støtte portugiserne i at skabe deres egen organisation og faglige fundament. Og når Rafael fra Barcelona skriver til os og spørger, om vi kan hjælpe ham med at finde frivilligt arbejde i Danmark, fordi han bare så gerne vil lære noget om den danske velfærdsstat, hjælper vi ham naturligvis med største glæde.

Så benyt socialpædagogernes internationale dag til at give en god kollega et skulderklap. Sig tak for indsatsen, og tænk på, at der rundt omkring i verden er socialpædagoger, der på samme måde gør en indsats – og at vi gennem fællesskabet med dem vokser som mennesker, både i fagligheden og i hjertet.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat