icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
1. maj

Til (valg)kampdag med formanden

1. maj-talerne var præget af det forestående folketingsvalg – og det gjaldt også meldingerne fra Socialpædagogernes formand

  • Af Jens Nielsen
  • 10-2011 /

I forrige nummers foromtale af formand Benny Andersens deltagelse i fire 1. maj-arrangementer havde vi fået placeret Holstebro i Østjylland. Det forvirrede heldigvis ikke formanden, der nåede frem også til det arrangement, hvor han, ligesom de tre øvrige steder, i sin 1. maj-tale langede ud efter den siddende regering.

I Vejle blev han præsenteret af kredsformand Hanne Ellegaard, der tillige er lokalformand i LO, og i solskinnet i Byparken udtrykte han håbet om, at den nuværende regering bliver skiftet ud med et nyt hold med nye ambitioner og bredere holdninger – ikke mindst på det specialiserede sociale område:

– Jeg ser frem til vagtskifte på Borgen, men jeg misunder ikke den opgave, der ligger til den kommende regering, sagde Benny Andersen.

– Vi har brug for nye toner og ny energi, så jeg håber på en ny regering, men de arver en ordentlig udfordring fra den nuværende regering. Det handler blandt andet om et underskud på de offentlige budgetter, som er vokset med 175 milliarder kroner. Et underskud, der nok skyldes den økonomiske krise, men i høj grad også regeringens ufinansierede skattelettelser.

Vi taler om en offentlig sektor, der har brug for en ordentlig saltvandsindsprøjtning.

– Og endelig efterlader regeringen et samfund med en ledighed, der de seneste tre år er steget fra 80.000 til 151.000. Kort sagt, er det noget af en opgave, der skal løftes for en kommende regering. Så jeg synes, vi må håbe på et nyt hold med sociale ambitioner, sagde Benny Andersen.

Sund fornuft

Derefter pegede han på, hvor hårdt ramt det socialpædagogiske område er – af den økonomiske politik og de prioriteringer, den nuværende regering har stået for. Og han fremhævede de udsatte børn og unge som nogle af dem, det er gået hårdt ud over:

– Det er skrøbelige liv, vi taler om. Og alligevel oplever vi i disse år massive nedskæringer på området. Bare på døgninstitutionsområdet ligger budgettet for i år 16 procent under regnskabet for 2009. 16 procent! Udover at det er asocialt, er det også hul i hovedet. For nedskæringer er jo langt fra altid det samme som besparelser, sagde Benny Andersen og henviste til den cost-benefit-analyse, som Socialpædagogerne fik lavet i efteråret, og som viste, at der er kolossale økonomiske besparelser ved en tidlig indsats over for for eksempel udsatte børn.

– Det er egentlig bare sund fornuft. Men virkeligheden viser, at det ikke sker. Der bliver hverken sat tidligt ind eller set på mennesker og offentlige udgifter i helheder. Det skal vi have lavet om på, og foreløbig har oppositionen lovet os et gennemgribende eftersyn på hele det sociale område, sagde Benny Andersen og ønskede som afslutning de forsamlede i Vejle god 1. maj – og god valgkamp. 

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse