icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Anbragte

Reddet på målstregen

Efter en massiv indsats fra blandt andre tillidsrepræsentanter og medarbejdere lykkedes det i sidste øjeblik at overbevise de aarhusianske politikere om, at det ville være en dårlig ide at lukke Chr. IX børnehjem

  • Af Maria Rørbæk
  • 22-2011 /

Chr. IX Børnehjem i Aarhus var meget tæt på at komme med på listen over de tilbud for udsatte børn og unge, der i de seneste år har drejet nøglen om.

Men i sidste øjeblik foretog politikerne i Aarhus Kommune en kovending. Fandt 8 millioner kroner og sikrede børnehjemmets bevarelse – som minimum i de næste to år.

– Det er en sejr, og den skal vi glæde os over, siger Socialpædagogernes kredsformand i Østjylland, Verne Pedersen, der ellers har mange andre nedskæringer og besparelser at bekymre sig over.

Hun mener, at det er de gode argumenter, der har sejret. At det simpelt hen er lykkedes at overbevise politikerne om vigtigheden af at bevare den faglighed, der knytter sig til den mere end 100 år gamle døgninstitution. Og at det ikke er en holdbar løsning at droppe akutinstitutionen til fordel for familieplejere.

Da det for godt en måned siden stod klart, at der var politisk opbakning til at stoppe driften af Chr. IX Børnehjem, gik en redningsaktion i gang.

– Først og fremmest sørgede en aktionsgruppe bestående af medarbejdere for hele tiden at holde kontakt mellem medarbejdere, tillidsrepræsentanter, os på kredskontoret og andre interesserede, som fx voksne, der har haft deres barndom på børnehjemmet og tidligere forstandere og medarbejdere. Det gjaldt om hele tiden at vide, hvad hinanden gjorde, så kræfterne kunne bruges bedst muligt, fortæller Verne.

Sammen med tillidsrepræsentanterne var vi fra kredsen med til at lægge strategien for at gøre aktionen så virkningsfuld som muligt.

Paneldebat og underskriftsindsamling

Og der blev sat rigtig mange forskellige tiltag i gang – lige fra en underskriftsindsamling, som Foreningen af Venner af Chr. IX Børnehjem stod bag, til en stor paneldebat i kælderen på børnehjemmet, hvor blandt andre politikere fra socialudvalget deltog og ikke mindst en stor mængde læserbreve og interviews til de lokale medier.

– Medlemmerne af Socialpædagogerne skulle selv tage initiativet og beslutte, hvad de ville skrive – men på kredskontoret har vi en aftale med en journalist, der så kan hjælpe med at formulere læserbrevet, fortæller Verne Pedersen.

De penge, som byrådet i Aarhus i sidste øjeblik valgte at overføre til Chr. IX Børnehjem kommer ifølge Aarhus Stiftstidende i første omgang fra en kvote til almennyttige boliger, og på en anlægskonference i 2012 skal byrådet beslutte om og i givet fald hvordan, der så igen kan komme penge i den almennyttige kasse.

Ud over Chr. IX Børnehjem er også andre spareplaner taget af bordet efter massiv påvirkning og saglig og faglig argumentering – det drejer sig bl.a. om Familiebehandlingstilbuddet Bethesda, Familieskolen og værestedet Madam Grøn for misbrugere, der også stod til lukning.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge, Forbund og a-kasse