Stadig flere går på deltid
f:nyt - Mens politikerne råber om behov for flere hænder til at finansiere fremtidens velfærd er flere og flere i de seneste 10 år selv gået eller er blevet tvunget på deltid. Det er absurd, at man ikke udnytter den uudnyttede arbejdskraftreserve, mener flere fagforbund ifølge Ugebrevet A4
På 10 år – fra 1999 til 2009 – er andelen af danskere på deltid vokset fra 22 til 26 procent, så det nu er flere end hver fjerde danske lønmodtager, der ikke er fuldtidsbeskæftiget. Det viser en kortlægning af deltidsarbejdets udbredelse i Europa, som den EU-finansierede forskningsinstitution Euro-found har foretaget.
Ikke mindst danske mænd har tilsyneladende fået mere smag for arbejde i moderate mængder. Andelen af deltidsansatte mænd er i perioden fra 1999 til 2009 vokset fra 10-15 procent. Danske kvinder, som i forvejen havde en stor andel af deltidsansatte på 35 procent, kan nu præstere 38 procent, som ikke arbejder på fuld tid, skriver Ugebrevet A4.
Allermest udbredt er deltidsarbejde på det kommunale område. Her er andelen af deltidsansatte næsten tre gange så stor som i den private sektor.
Kontorchef Sine Sunesen, Kommunernes Landsforening (KL) siger til ugebrevet, at der er et kæmpestort arbejdskraftpotentiale i at få folk til at gå på fuld tid eller bare op i tid.
KL er meget bevidst om behovet for at få ændret deltidskulturen. Kommunerne står over for den udfordring, at der kun er fem unge til at tage over for hver gang, der går otte på pension. Derfor skal der tænkes kreativt for at sikre den nødvendige arbejdskraft i fremtiden.
Landsforeningen har beregnet, at hvis deltidsansatte sygeplejersker, social og sundhedspersonale, lærere, socialrådgivere og teknisk personale arbejder fuldtid i stedet for deltid, kunne det frigøre 13.000 par ekstra hænder. Heraf næsten 10.000 social- og sundhedsassistenter.
Tvinges ned i tid
Ellen Lykkegaard, formand for 3F´s offentlige gruppe, der især organiserer kommunale specialarbejdere og rengøringsassistenter, finder det helt absurd at være vidne til en udvikling, hvor lønmodtagerne går ned i tid – samtidig med, at der ustandseligt bliver talt om behovet
for flere hænder og afskaffelse af efterlønnen. Hun beklager udviklingen og tror ikke på, at den sker med lønmodtagernes gode vilje:
– De flere deltidsansatte er ikke udtryk for, at en hel masse kvinder og mænd pludselig har lyst og råd til at arbejde på nedsat tid. I hvert fald ikke på LO-området – det er lønnen ikke til. Og da slet ikke med de økonomiske vinde, der blæser i øjeblikket. Vi har hele tiden sagt, at man skal give fuld tid til folk, der er på deltid. Der er jo fantastisk meget arbejdskraft at hente på den måde, siger Ellen Lykkegaard.
Hun tror, at det er krisen og kommunernes anstrengte økonomi, der slår igennem i et voksende omfang af deltidsarbejde og noterer sig, at mange kommuner har været i gang med at afskedige og varsle folk ned i tid af budgetmæssige årsager.
Samme opfattelse har Dennis Kristensen, formand for forbundet Fag og Arbejde (FOA):
– Rigtig mange offentligt ansatte oplever at blive varslet ned i tid, fordi budgetterne skal hænge sammen. Fuldtidsjob bliver til 32- eller 28-timers job. Så dem vi snakker om, som kommer til at mangler i velfærdsfagene fremover, sætter vi ned i tid for at få økonomien til at hænge sammen, påpeger han.
Læs artiklen på www.kortlink.dk/8qxv