icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Læserbrev

Når kærlighed ikke er nok…

  • Af Lise Eriksen Friismose, socialpædagog og psykoterapeut
  • 22-2011 /

Som adoptivmor,til et dreng med alkoholskade, som tidligere plejefamilie, socialpædagog og psykoterapeut, mener jeg, at det er katastofalt, at en kapacitet som Skodsborg Observationshjem er lukningstruet.

Skodsborg Observationshjem har i mange år dannet rammen for de mest følsomme, abstinentfødte spædbørn, hvor alkoholen medfører varige skader.

Som nogle af de første havde Skodsborg fokus på abstinentfødte børn og deres behov.

Inger Thormann og Charlotte Guldberg fra Skodsborg har udgivet brugbar faglitteratur til undervisning i hele landet, nemlig ‘Hånden på Hjertet’ og ‘Børn født med alkoholskader’.

Inger Thormann har gennem sin undervisning udbredt kendskabet til de skrøbelige børn og deres behov. Skodsborg Observationshjem er en kompetent samarbejdspartner for uddannelses- og døgninstitutioner landet over.

Abstinentfødte børn er ekstremt skrøbelige og sarte og skal observeres på en specialafdeling, ofte med medicinsk behandling. Med hjerneskadesymptomer i form af uro og irritabilitet, sitren, kramper, sutte-, spise- og søvnforstyrrelser er de sarte over for lys, lyd og berøring. De har brug for afgrænsning, ro, struktur, forudsigelighed og kontiuinitet. Der er ikke noget sorteringsfilter, alle stimuli trænger igennem med samme styrke.

Lovgivningen og FN-konventionen understreger barnets særlige rettigheder. Skrøbelige spædbørn med specielle behov for omsorg profitterer af en døgnanbringele.

At imødekomme barnets ret til at kende sine forældre og egen historie, stiller store krav til det pædagogiske personale – såvel plejefamilie som døgninstitutionsansatte.

At rumme et barn, dets familie, historie og øvrige samarbejdspartnere skal fungere. At være plejefamilie er et 24-timers job, hvor man aldrig har fri eller er privat. Og er barnet ikke udredt, og kender man ikke omfanget af arbejdsindsatsen, kan det resultere i, at primæropgaven – at støtte og udvikle barnet – reelt ikke lykkes.

På en døgninstitution er der flere involverede, dog er der ikke én gennemgående omsorgsperson, men flere professsionelle, der møder friske ind på job. Konsekvensen af barnets udvikling afhænger af kvaliteten af barnets opvækstmiljø. Abstinentfødte børns udvikling er præget af langsom trivsel og en kæmpe pædagogisk indsats, som jeg mener bedst kan rummes på en døgninstitution. Når barnet er kommet i bedre trivsel, kan anbringelse i en kærlig plejefamilie komme på tale.

Vælger man at lukke Skodsborg Observationshjem, mener jeg, at man skyder sig selv i foden.

Erfaringerne siger, at barnet – senere den unge og voksne – har store forudsætninger for at ende i misbrug og kriminalitet, hvis ikke det har fået den optimale start på livet. Det koster.

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Debat