icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Efterløn

Kommunegrænsen afgør senior-førtidspension

f:nyt - Det afhænger ikke i så høj grad af, hvor nedslidt og uarbejdsdygtig, man er, men i hvilken kommune, man bor, hvis man skal have den seniorførtidspension, som regeringen vil indføre, hvis den får afskaffet efterlønnen, skriver Ugebrevet A4

  • Af Kurt Ladefoged
  • 04-2011 /

Det er bedre at være nedslidt i Odense end i Aalborg. Og i Brøndby har man dobbelt så stor chance for at få tilkendt førtidspension som i København.

Nedslidte borgere med grånende tindinger i Odense, Svendborg og Brøndby vil sandsynligvis få langt lettere ved at få tildelt den seniorførtidspension, regeringen har planer om at gennemføre som erstatning for efterlønnen, end ældre borgere i København og Aalborg. Der er nemlig store forskelle fra kommune til kommune på, hvor mange der får tilkendt førtidspension. Og det mønster, vurderer flere eksperter, også vil gælde seniorførtidspensionen, skriver Ugebrevet A4.

En af dem, der fremsætter denne vurdering, er Ole Pass, formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.

– De forskelle, der er mellem kommunerne i forhold til at tilkende førtidspension, vil formentlig også gælde den nye seniorførtidspension. Og forskellene er i dag for store i  forhold til, hvad de bør være, siger Ole Pass.

Han bygger ifølge ugebrevet sin bekymring på tal fra Kommunernes Landsforening (KL), der viser enorme forskelle i kommunernes tilkendelse af førtidspension. For eksempel er 7,7 procent af arbejdsstyrken i Aalborg på førtidspension, mens det i Odense gælder 11,5 pro-cent. Og de to kommuner har samme rammevilkår – det vil sige ensartede forhold omkring blandt andet erhvervsstruktur og ledighed – og burde derfor have samme andel af borgere på førtidspension.

Uanset hvor man kigger på Danmarkskortet, er der ifølge KL’s statistik denne store forskel i tilkendelser af førtidspension i kommuner med samme rammevilkår.

Ole Pass får da også opbakning fra flere forskere, der advarer om, at regeringens forslag til ny tilbagetrækningsordning forskelsbehandler ældre.

Uholdbar forskel

Således seniorforsker og ekspert i førtidspension på SFI, Steen Bengtson, der kalder det uholdbart i forhold til borgernes retssikkerhed, at kommunerne tilkender førtidspension så forskelligt.

– Det er kolossalt store forskelle fra kommune til kommune. Selv når du tager højde for erhvervsstruktur, arbejdsløshed, social sammensætning, så kan du finde kommuner, hvor der er fire gange så mange på borgere, der får tilkendt førtidspension som i andre kommuner, fastslår han. 


Læs artiklen på www.kortlink.dk/8qxu   

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse