icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Fratrædelsesgodtgørelse

Forbundet skaffer medlem 143.000 kroner

En EU-dom har slået fast, at det er aldersdiskriminerende at nægte ældre medarbejdere fratrædelsesgodtgørelse med begrundelse i den opsagtes alder. Nu har Socialpædagogerne skaffet et medlem en godtgørelse på 143.000 kroner og flere vundne sager er på vej

  • Af Kurt Ladefoged
  • 18-2011 /

Det er ikke i orden, at en arbejdsgiver undlader at udbetale ældre medarbejdere fratrædelsesgodtgørelse med begrundelse i den opsagtes alder. Det har en EU-dom slået fast, og med den i hånden har Socialpædagogernes jurister rejst og vundet sager for ældre medlemmer af forbundet. Et af dem har netop fået udbetalt 143.000 kroner.

Det er Socialpædagogernes formand Benny Andersen meget glad for:

– For vores medlemmer er det rigtig mange penge. Ikke mindst for en socialpædagog, der ikke længere er på arbejdsmarkedet. Så det er klart, at vi er glade på det pågældende  medlems vegne og kæmper videre for at sikre andre en lignende godtgørelse, siger Benny Andersen.

Hidtidige praksis

Reglerne er ellers sådan, at bliver man opsagt fra sit arbejde, har man efter funktionærloven ret til en fratrædelsesgodtgørelse. Men det har hidtil ikke været tilfældet for lønmodtagere i nærheden af pensionsalderen. De kan bare gå på pension, har praksis hidtil været.

Men den går ikke, siger EU-domstolen, som har afsagt dom i en konkret sag. Den praksis er aldersdiskriminerende. Og den åbning har Socialpædagogerne brugt til at føre – og vinde – flere sager for ældre medlemmer.

Og det er forbundsformand Benny Andersen godt tilfreds med:

– De opsagte medlemmer skal selvfølgelig have de penge, de har ret til. Og det skal vi hjælpe dem med. Det er jo det, en fagforening er til for. Så jeg er glad for, at det er lykkedes os at vinde de hidtidige sager, siger Benny Andersen.

Socialpædagogerne forventer at rejse cirka 50 sager og har en forventning om, at EU’s dom vil bane vejen for, at de berørte medlemmer kan få deres retmæssige fratrædelsesgodtgørelse. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse