100 arbejdspladser tabt på ét år
Beretningen tegnede et mørkt billede af udviklingen – men en ny regering tændte håb om forandring til det bedre
I den skriftlige beretning til generalforsamlingen i Kreds Lillebælt var de massive nedskæringer i region og kommuner listet op og konsekvenserne i form personalereduktioner, sammenlægning og lukning af tilbud beskrevet. I den mundtlige beretning fulgte kredsformand Hanne Ellegaard op:
– Vi har oplevet en turbulent tid, hvor vi har mistet mange arbejdspladser, og hvor besparelser udfordrer dem, der fortsat er i arbejde til det yderste i forhold til, hvad der er muligt og forsvarligt. Mange steder nærmer vi os smertegrænsen i forhold til vores etik og socialpædagogiske faglighed.
Hvor ledigheden for to år siden nærmest var nul, står 341 af kredsens medlemmer i dag uden job, heraf 67 nyuddannede socialpædagoger. Det seneste år har kredsen haft et nettotab på 100 arbejdspladser, fortalte hun.
Hanne Ellegaard noterede, at fagbevægelsens kamp for et regeringsskifte havde båret frugt, og hun lovede den ny regering både med- og modspil:
– Vi forventer, at de lytter og anerkender Socialpædagogerne og vores faglighed. Lokalt skal vi bakke op om den strategi for forandringer, som forbundet har lagt.
Den handler bl.a. om en ny finansiering af det socialpædagogiske område, mere forskning og bedre uddannelse (herunder en ny socialpædagogisk grunduddannelse) samt et serviceeftersyn på voksenhandicapområdet. Hanne Ellegaard knyttede i den forbindelse håb til de trepartsforhandlinger, som regeringen lægger op til.
Fortæl os, når nok er nok
I debatten opfordrede Tommy Neesgaard, leder i Faaborg-Midtfyn Kommune, til at anerkende den store indsats, der på et højt fagligt niveau bliver gjort på mange arbejdspladser – trods nedskæringer.
Ib Poulsen, direktør i Socialt Leder Forum, kom også ind på, at der rundt om ydes meget kvalificeret arbejde for færre penge. Men samtidig advarede han mod det øgede pres på det socialpædagogiske område samt den tiltagende centralisering og stadig flere ledere med en sundhedsfaglig frem for en pædagogisk baggrund – til skade for fagligheden.
Hanne Ellegaard rundede af med en opfordring til at fortælle kreds og forbund, hvornår nok er nok i forhold til faglighed og etik.
Under debatten om kredsens strategi for lokal udmøntning af overenskomst 2011 vandt Holger Torp, formand for Ledersektionen, gehør for et forslag om at sætte fokus på ledernes aflønning. Begrundelsen var, at mange B-ledere i takt med omorganisering i kommuner og regioner har fået betydeligt større ansvar.
Per Kragh Jacobsen, Nordfyn, opfordrede til at glemme alt om ny løn og lokal løndannelse. Han mente ikke, at udbyttet står mål med tillidsrepræsentanternes anstrengelser for at få ny løn til at fungere.
– Vi kan ikke lave om på, at lokalløn er en del af den nuværende overenskomst. Men det er noget vi kan tage op i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger, fastslog Hanne Ellegaard.
Læs mere på www.sl.dk/lillebælt