icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Generalforsamling Midt- og Vestjylland

Kære Karen. Vi regner med, at…

151 socialpædagoger skrev brev til socialministeren, diskuterede besparelser og arbejdsløshed – og gik hjem med opfordringen: Skaf flere medlemmer

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 22-2011 /

Her i det midt- og vestjyske har vi det seneste år set markant færre anbringelser af udsatte børn. Afdelinger på døgninstitutioner er nedlagt, og mange socialpædagoger er blevet afskediget. Årsagen er ikke, at behovet er dalet, men at kommunerne mangler penge og derfor ikke anbringer. Vi regner med, at du som socialminister får gjort noget ved finansieringen, så de børn, der har brug for en døgninstitution eller en familiepleje, også får tilbuddet.

Blandt andet sådan kom der til at stå i det brev, som 151 socialpædagoger skrev til socialminister Karen Hækkerup, da de mødtes til generalforsamling i Kreds Midt- og Vestjylland. I brevet regner de også med, at Karen Hækkerup vil sikre Serviceloven som kompensatorisk og gå forrest, når det handler om en ordentlig tone i debatten.

Midt- og Vestjylland har nu færre socialpædagogiske fuldtidsstillinger end i mange år. I 2009 blev næsten ingen medlemmer afskediget af økonomiske grunde. Året efter var tallet 132, og i første halvår i år røg 82 ud af job på den konto.

På halvandet år er arbejdsløsheden firedoblet til 160 med lemmer. Og presset på kollegerne ude på arbejdspladserne vokser. Det mærker kredskontoret i form af flere henvendelser om generelle problemer med arbejdsmiljøet.

Gang i efteruddannelse

– Ledigheden betyder, at vi lægger stor vægt på tiltag sammen med de øvrige fagforeninger i området. Vi skal holde næsen oven vande og gerne opkvalificere de ledige, for prognoserne siger jo, at der kommer bedre tider, sagde kredsformand Peter Sandkvist i sin beretning.

– Der er brug for at øge og udvikle efteruddannelse. Desuden skal aktivering være relevant, fastslog Pernille Christoffersen, næstformand i forbundet.

– Fokusset på økonomien går ud over fagligheden. Et eksempel er Viborg Kommune, hvor personalet ikke kan følge med i alle de omstruktureringer og revisitationer, der foregår på handicap- og psykiatriområdet.

Nogle revisitationer kommer for Ankenævnet, og brugerne får medhold på grund af mangel på handleplaner. Der er fejl i ni ud af ti handleplaner, sagde Peter Sandkvist.

Her måtte Peder Hansen fra Viborg minde om, at beslutningerne i Viborg var taget af et socialdemokratisk byråd med konservativ støtte:

 – Jeg synes, at den socialdemokratiske del af regeringen må følge op på sine løfter fra valgkampen.

Borgmesteren i Viborg har dog som Hernings borgmester svaret positivt på det brev, hvori kredsen udbeder sig dialog om planerne på det socialpædagogiske område. Det manglende svar fra de syv øvrige kommuner er en kende bekymrende, som der står i kredsens beretning til generalforsamlingen.

Så enkelt er det

Peter Sandkvist var tilfreds med 3,5 pct. fremgang i medlemstallet for 2010. Men nu går det  svagt den anden vej af flere årsager: Nedskæringer, ledige, der melder sig ud af økonomiske grunde, små årgange, der bliver færdiguddannede, og konkurrence fra andre foreninger, som tilbyder lavere kontingent.

– Vi skal alle interessere os for, at alle, der arbejder på vores område, er med hos Socialpædagogerne. Der er ikke andre til at gøre den indsats, så enkelt er det. For vi får mindre indflydelse, når medlemstallet daler, og det dur ikke, sagde Peter Sandkvist.

Det var afgående kasserer Hanne Duegaard Jensen enig i:

– Gå ud og skaf nogle flere medlemmer, lød hendes kontante opfordring på baggrund af budget 2012, der mangler små 100.000 kr. i kredstilskud i forhold til i år. Den nedgang skyldes netop det vigende medlemstal. 


Læs mere på www.sl.dk/midtogvestjylland

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Kredse, Forbund og a-kasse