Krisen rammer nu konkret
Der må nu også siges farvel til medarbejdere i kredsen, mens kampen mod arbejdsgivernes tiltag intensiveres
Kreds Storkøbenhavn troede de for to år siden, at man havde nogenlunde styr på økonomien. Men realiteterne viste sig hurtigt at være anderledes.
– Udfordringerne som faglige sekretærer voksede os hurtigt over hovedet, og vi måtte ty til flere frikøbstimer på kontoret og i stedet gennemføre afskedigelsen af en medarbejder – ud fra en vurdering af, at fokus for kredsens arbejde skal tage udgangspunkt i medlemmet.
– Desuden har vi en målsætning om fortsat at arbejde med adskillelse af sagsbehandlings opgaver og politisk arbejde, så derfor faldt beslutningen om at afskedige en medarbejder i sekretariatet, sagde kredsformand Lars Petersen.
Ellers kunne han berette, at kredsen i det forgange år har haft den overordnede dagsorden at arbejde med de socialpolitiske udfordringer, særligt på det specialiserede område, og de opgaver, som det enkelte medlem og de enkelte arbejdspladser bliver sat overfor på grund af de økonomiske udfordringer.
– VK regeringens stramme styring af kommunernes økonomi og aftalen om nulvækst i den offentlige sektor skaber store problemer i de fleste kommuner, i regionen, på de statslige arbejdspladser og på det private område. Og gennem årene har vi fået afsløret svaghederne ved, at kommunerne i forbindelse med kommunalreformen i 2007 tog de meget specialiserede socialpædagogiske opgaver til sig.
– Kampen om at få pengene til at slå til i en stram økonomi har udstillet en række udfordringer på arbejdsgiversiden, og vi har været vidner til en lang række uværdige diskussioner omkring prioriteringer af midlerne, og vi har lyttet på udtalelser fra de kommunale politikere, som ikke er et velfærdssamfund værdigt, sagde Lars Petersen.
– Jeg vil ikke bruge mange flere ord her på ord som gøgeunger – den retorik er kendt af alle her i salen. Jeg kan dog ikke undlade at referere fra et medlemsmøde i LEV Gentofte, som jeg deltog i tidligere på året. Her var Birgit Kirkebæk inviteret til at tale ud fra sin seneste bog ‘Magt og afmagt’ og det hun blandt mange kloge ord sagde og reflekterede over var netop retorikken og omtalen af ‘de svageste’.
– Hun sagde: Når man bliver født med multiple handicap og har meget ringe vilkår og forudsætninger for at leve et liv, så skal man godt nok være stærk for – på trods – at vælge livet. Har man én gang kigget et stærkt handicappet barn i øjnene og set den livskraft og vilje, der ligger der, så vil man aldrig derefter kunne kalde det barn for svagt.
Barnets reform
Det andet store satsningsområde for kredsen er barnets reform, og her er det ikke mindst familieplejernes forhold, der falder i øjnene – især behovet for at indgå en overenskomst på området.
Også her måtte Lars Petersen konstatere, at det trækker ud med en løsning samtidig med, at plejebørnenes fremtid fotsat er uvis.
– Jeg hørte i radioen, at socialminister Karen Hækkerup (S) bebuder en kulegravning og egentlig reform af området. Men i samme program kunne vi også høre Jane Findahl, som er SF’er og KL’s talsperson på det sociale område, tale imod socialministerens forslag og hævde, at kommunerne har styr på opgaveløsningen på børneog ungeområdet.
– Det er unægtelig noget tankevækkende – men også urovækkende, fordi kommunerne tilsyneladende vil fortsætte deres stadige insisteren på, at de enkelte kommuner hver for sig er i stand til at løse opgaverne inden for det særlige sociale område, sagde Lars Petersen.
– På den måde får vi udstillet og fastholdt billedet af, at der hos Socialdemokraterne og i SF eksisterer både et landsparti og et kommuneparti, sagde Lars Petersen. 101 stemmeberettede medlemmer deltog i generalforsamlingen den 12. oktober.
Læs mere på www.sl.dk/storkøbenhavn