icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Generalforsamling Storstrøm

Der bliver i sandhed sparet igennem

Det er især familieplejere og ansatte, der arbejder med voksne handicappede, som kan mærke, at kommunernes økonomi er stram, lyder det fra Socialpædagogerne i Kreds Storstrøm

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2011 /

Nogle kalder det tilpasning. Andre budgetregulering. Det betyder det samme: Nedskæringer og fyringer, fortalte kredsformand Lisbeth Schou til de mange, der var mødt frem til generalforsamlingen den 22. september.

– Der bliver i sandhed sparet igennem, og det går især hårdt ud over voksenhandicapområdet og familieplejerne, siger Lisbeth Schou i en efterfølgende samtale med Socialpædagogen.

Nedskæring inden for familieplejerne viser sig navnlig ved, at vederlagene bliver sat ned. Det er dog svært at få et overblik over konsekvenserne, da familieplejerne hverken har en tillidsrepræsentant eller det store faglige fællesskab. Kun i tre af kredsens kommuner har familieplejerne dannet faglige netværk. Lisbeth Schou opfordrer de øvrige familieplejere til også at danne netværk, og kredsen vil meget gerne bistå med faglig assistance til at få netværket op at stå. På kredsens hjemmeside kan familieplejerne se, om der er oprettet et fagligt netværk i deres kommune.

Fyrer i bundter

– Inden for voksenhandicapområdet sker nedskæringerne især gennem massive sparerunder, hvor et større antal bliver fyret, og ledige stillinger bliver ikke genbesat, siger Lisbeth Schou.

– De fleste kommuner er blevet gode til at informere os i god tid, inden de skrider til afskedigelser, så vi er på banen fra det øjeblik vore kollegaer får besked. Men det er kun symptombehandling, siger Lisbeth Schou og påpeger, at man også skal tænke på det personale, som er tilbage efter en nedskæring. De arbejder under meget hårdt pres, og man ser ofte, at de prøver at løbe endnu hurtigere for at nå det hele. Og det kan blive med livet som indsats, fordi arbejdsmiljøet bliver for hårdt.

– Tolerancen over for sygemeldte kollegaer er meget lille, og der skrides til afsked langt hurtigere end tidligere, siger hun.

– Derfor bliver den store udfordring at få gjort klart over for ledelsen hvilke opgaver, der ikke kan løses, siger Lisbeth Schou og i det arbejde efterlyser hun henvendelser fra socialpædagogerne.

– Vi har brug for baggrundsviden til at tage arbejdsmiljøproblematikkerne op over for ledelsen.

Men mange medlemmer er bange for at henvende sig til kredskontoret, fordi de frygter at være de næste, der så bliver fyret. 

– Men man kan sagtens komme til os, uden at der kommer en sag ud af det, siger hun. 


Læs mere på www.sl.dk/storstrøm

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Kredse, Forbund og a-kasse