icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Misbrug

Forebyggelse før tvang

Regeringen overvejer at tvinge gravide misbrugere i behandling. Sæt ind med forebyggelse i stedet, mener Socialpædagogerne

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 10-2011 /

Det er en kendt sag, at en gravid kvindes misbrug, hvad enten det er stoffer eller alkohol, kan medføre alvorlige skader på det ufødte barn. Derfor overvejer socialminister Benedikte Kiær (K) og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), om der skal være mulighed for at tvangstilbageholde gravide misbrugere.

I dag er det muligt at tilbageholde stof- og alkoholmisbrugere, hvis de som et led i deres behandlingsforløb har indgået en kontrakt med kommunen. Loven bliver dog sjældent brugt – heller ikke i forhold til gravide misbrugere.

Baggrunden for de to ministres initiativ er, at SFI Campbell har kortlagt den internationale forskning om tvang i misbrugsbehandling og har især kigget på erfaringer fra Sverige og Norge, hvor det i dag er muligt at tvangstilbageholde misbrugere. Både de nordiske og de internationale erfaringer viser, at tvangstilbageholdelse kan give gode resultater.

I de nordiske studier vurderes muligheden for at kunne anvende tvang over for gravide misbrugere som positiv, og det får de to ministre til at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på, om og hvordan de lovgivningsmæssige rammer og erfaringerne kan overføres til en dansk model for tvangstilbageholdelse af gravide stof- og alkoholmisbrugere.

Hos Socialpædagogerne er man glad for, at gravide stofmisbrugere har politikernes bevågenhed, men:

– Det er lidt skrøbeligt at sige, at tvang i behandlingen virker i og med, at der i kortlægningen ikke er foretaget en effektvurdering. Det er ikke nok at sige, at man mener, det virker, siger næstformand Marie Sonne:.

Barnet i centrum

Hun mener, at der blandt andet mangler en stillingtagen til, hvilke grupper misbrugere tvangsbehandlingen skal rettes mod. Og hun peger på, at tvang i behandlingen vil betyde, at man i Danmark bryder med et princip om, at ingen kan tvinges til behandling.

– Og hvilke sanktioner skal en gravid misbruger idømmes, hvis hun ikke følger behandlingsplanen? At barnet bliver fjernet? At hun kommer i fængsel?, spørger Marie Sonne, der advarer mod at haste en lov om tvang igennem.

– Der er brug for meget mere viden om, hvad der virker. Vi ved for eksempel ikke, hvorfor bestemmelsen om, at man kan tvangstilbageholde misbrugere, der har indgået en kontrakt med kommunen, næsten ikke bliver brugt, siger hun.

Marie Sonne ønsker, at barnet bliver sat i centrum, og det betyder i hendes optik, at der skal sættes massivt ind med forebyggelse, og behandlingstilbuddet skal være højt kvalificeret.

– Der skal laves et behandlingstilbud, som betyder, at kvinden ikke kun er stoffri eller ædru, mens hun er gravid, men også under hele barnets opvækst. Derfor skal der bruges kræfter på at motivere kvinden til at komme ud af sit misbrug. Det drejer sig om barnets hele liv, siger hun. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Marginaliserede, Socialpolitik