icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 2011

Endelig gang i forhandlingerne

f:nyt - Seniordagene gøres permanente i kommunerne, tillidsfolk opnår bedre opsigelsesvarsler ved arbejdsmangel og der bliver smidigere regler for MED-samarbejdet. Det blev resultatet af forhandlinger mellem KL og KTO den 28. januar

  • Af Kurt Ladefoged
  • 04-2011 /

I slutningen af januar kom der endelig gang i forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og de faglige organisationers forhandlingsfællesskab Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om fornyelse af overenskomster og aftaler i 2011.

Det var en forhandling, hvor begge parter fik opfyldt højt prioriterede krav. Organisationerne fik opfyldt deres krav om, at de seniordage, der blev aftalt i 2008 videreføres og gøres permanente.

– Det er jeg rigtig glad for. Jeg ved, at mange socialpædagoger bruger dem, og at de betyder meget. Det er et vigtigt element i en aktiv og god seniorpolitik. Det gør det ikke alene, men er et vigtigt bidrag. Og så er det jo den vej, vi skal i stedet for at afskaffe efterlønnen, som regeringen vil, skriver forbundsformand Benny Andersen i sin OK-blog.

Formanden er også glad for, at der blev opnået enighed om at forbedre opsigelsesvarslerne for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i forbindelse med afskedigelse på grund af arbejdsmangel. Nu er opsigelsesvarslet på seks måneder.

Formanden for KL’s Løn- og Personaleudvalg, borgmester  Michael Ziegler, siger om forlængelsen af opsigelsesvarslet, at det var en ændring, som organisationerne lagde meget vægt på, og at KL havde en vis forståelse for dette krav.

I den rigtige retning

Omvendt kan Michael Ziegler så glæde sig over, at organisationerne gik med til en forenkling af reglerne om de ansattes medindflydelse og medbestemmelse – i daglig tale kaldet MED.

– KL havde krævet, at hovedudvalgene i kommunerne blev lettet for en række pligtopgaver. Det er vi kommet igennem med. Nu bliver det i langt højere grad op til det enkelte hovedudvalg selv at fastlægge, hvad de synes, det er vigtigt at beskæftige sig med. Det er meget tilfredsstillende, siger Michael Ziegler.

Under forhandlingerne var der også enighed om at understrege muligheden for at aftale funktionstillæg for arbejdsmiljørepræsentanter på lige fod med tillidsrepræsentanter.

Socialpædagogerne har også haft en god forhandling med KL om fornyelse af døgnoverenskomsten.

– Det er jo alt sammen under forudsætning af, at vi bliver enige om en samlet aftale. Alt om penge og økonomi, går vi først i gang med til sidst, men alle skridt i den rigtige retning er vigtige. Derfor synes jeg, vi kan være tilfredse med det resultat, KTO opnåede. Jeg håber nu, at regionerne også finder de konstruktive takter frem – sådan at vi kan aftale noget lignende på det regionale område, skriver Benny Andersen på sin OK-blog. 


 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomster og aftaler