Alle har et MED-ansvar!
Hvis det ‘halter’ hos jer, så er det alles ansvar at få nogle ordentlige vilkår – det er ikke kun de valgtes!
Jeg læste for nylig om en FTF-undersøgelse, der viste, at ni ud af ti offentligt ansatte havde oplevet besparelser det seneste år. Det fremgik, at en tredjedel af de ansatte ikke var blevet hørt i processen. Det er forhåbentligt ikke helt rigtigt. Alle burde vel være ‘hørt’ indirekte igennem deres MED-udvalg – Hvis ikke, så er der da noget galt med MED-systemet?! Og det er der måske også! Af Socialpædagogernes TR-undersøgelse fra 2010 fremgår det, at kun 60 pct. af tillidsrepræsentanterne har deltaget i en MED-uddannelse. Og kun ca. 10 pct. har gennemført hele MED-uddannelsen. Hvis vi går ud fra, at disse tal også gælder for resten af MED-repræsentanterne, så står det skidt til.
Af MED-rammeaftalen fremgår det bl.a., at ‘Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: Gensidig pligt til at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold’. Mon de 40 pct., der ikke har taget uddannelsen, ved det? Hvis ikke, hvordan skal de så kunne sige fra over for en ledelse, der ‘glemmer’ at drøfte fx konsekvenserne af besparelser i MED udvalget?
Socialpædagogerne afholder særlige temadage for repræsentanter i overordnede MED-udvalg (over arbejdspladsniveau). Det er under halvdelen af MED-repræsentanterne (44 pct.), der bruger denne mulighed for at blive klædt på til opgaven. Endda af deres egen organisation – som har udpeget dem til at sidde på pladsen!
Hvorfor prioriteres MED-uddannelsen ikke højere? Er det fordi MED-arbejdet ikke prioriteres?
Og hvorfor ikke? Det siger vel nærmest sig selv, at det er vigtigt, at man som MED-udvalgsmedlem kender sine rettigheder, og spillereglerne for samarbejdet. Er det fordi kollegerne skal løbe hurtigere, når MED-repræsentanten er væk? Hvis vedkommende også er TR, så er det jo nok ikke det eneste tidspunkt, vedkommende er væk fra kerneopgaven. Og det kan være et problem!
I skal stille krav til de repræsentanter, I har valgt til at repræsentere jer! Det bør være en selvfølge, at man uddanner sig til det hverv, man har fået. Det bør i øvrigt være en lige så stor selvfølge, at ledelsesrepræsentanterne også tager uddannelsen. Det gør det i hvert fald nemmere, når alle kender spillereglerne. At sidde i et MED-udvalg, er ikke bare en loppetjans, hvor man får samme ‘beskyttelse’ som en tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, men et vigtigt hverv, hvor man kan være med til at sikre de bedst mulige arbejdsvilkår og betingelser for en selv og kollegerne!
Men husk også, at vi alle har en interesse i det arbejde MED-repræsentanterne udfører, herunder også det at uddanne sig.
Derfor skal I alle være med til at sikre og kræve, at der er ordentlige vilkår for dem der er valgt, og for jer, der er tilbage på institutionerne!
Hvis det ‘halter’ hos jer, så er det alles ansvar at få nogle ordentlige vilkår – det er ikke kun de valgtes!
Deltag i debatten
|